Maria en Bert kennen het woord stilzitten niet. Foto: Jurgen van Hoof
Maria en Bert kennen het woord stilzitten niet. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Al vijftig jaar gelukkig met elkaar

Altijd bezig met wandelen, sport of klusjes

Ton van Helvoort

Toen Maria en Bert van den Eijnden op 25 juni 1970 trouwden werd het huwelijk zowel voor de wet als voor de kerk gesloten. "Dat was inderdaad een uitzondering, want in de meeste gevallen was dat niet gebruikelijk", zegt Bert.

Valkenswaard - "We zijn in de Nicolaaskerk getrouwd omdat het de parochie was van Maria. Het was een mooie zomerse dag en dus ideaal voor een gezellig feest." Zoals veel van de nieuwe stelletjes hadden Maria en Bert elkaar ook leren kennen bij het dansen in zaal Lavrijssen. De dansmuziek van de toen 'wereldberoemde' Heikrekels speelden weliswaar Waarom heb jij mij laten staan, maar dat ging niet op voor Maria en Bert.

Corsobloed

Na een verkering van vijf jaar trouwden ze dan ook op 25 juni 1970. Er werden twee zonen geboren en inmiddels is de familie uitgebreid met twee kleinkinderen. Zoon Edwin heeft kennelijk het corsobloed van zijn vader want hij is als voorzitter van de Kerkakkers bijzonder actief. "Natuurlijk is het jammer voor ons allemaal dat door het coronavirus dit jaar er geen bloemencorso is", zegt Bert.

Na hun trouwen werkte Maria als coupeuse en Bert bij Philips, dat later onderdeel van Stork werd. "We hebben overigens altijd in deze omgeving gewoond", zegt Bert. "Inderdaad heeft het onze zoon niet van vreemden want ook Maria en ik zijn al ruim veertig jaar betrokken bij de bouw van de wagen van de Kerkakkers."

Diekirch

Maria en Bert kennen het woord stilzitten niet. Door een vervelende heup en nu ook nog eens de knie moet Maria bij al dat soort werk afhaken. Beiden waren de afgelopen jaren actief als coördinator bij de jaarlijkse tocht Diekirch - Valkenswaard. Zelf maken ze ook regelmatig mooie tochtjes op de fiets, al ligt dat nu even stil door de problemen met de knie van Maria. Naast het fietsen zijn ook wandelen en zwemmen voor hen een gezonde ontspanning. Ze mogen dan inmiddels wel vijftig jaar getrouwd zijn maar ze blijven actief. Zo was Bert al meer als twintig jaar KNVB scheidsrechter bij de A1 jeugd. Nu fluit hij op zondagmorgen de senioren. Maar helaas ligt ook dat allemaal stil.

Dat wil overigens niet zeggen dat Bert niet altijd bezig is. Hij is, en dat zeker voor de buurt, een manusje van alles. Problemen in de straat? Vraag het maar aan Bert. "In al die jaren", zegt Maria, "hebben we ook mooie vakanties gehad zoals naar Spanje, Portugal, Grand Canaria en Griekenland. In augustus gaan we al 45 jaar naar een vast adres in Zeeland. Dat willen we echt geen jaar missen."

"Voor ons feest hadden we een afspraak met Bommel Partycentrum in Dommelen. Helaas kan dat nu ook niet doorgaan. Dat is jammer, maar de wetenschap dat we toch al vijftig mooie jaren met elkaar hebben gehad is een kleine pleister op de wonde. We gaan er nu maar van uit dat we over tien jaar ons 60-jarig jubileum wel gezellig met elkaar kunnen vieren."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden