Patiënten vinden het prettig om via de tablet, het gezicht van de arts te zien. Foto: MMC.
Patiënten vinden het prettig om via de tablet, het gezicht van de arts te zien. Foto: MMC. (Foto: )

Praten via tablet zorgt voor besparing beschermingsmateriaal

Van de redactie

CORONA

De Spoedeisende Hulp (SEH) van Máxima MC werkt sinds kort met tablets om te communiceren met patiënten die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus en daarom in contactisolatie worden behandeld. Hierdoor hoeven artsen zich minder vaak om te kleden, wat leidt tot een forse reductie in het gebruik van persoonlijke beschermingsmaterialen. Daarnaast zien patiënten het gezicht van hun zorgverlener vaker, en dan ook zonder masker.

REGIO - Op de SEH worden veel onderzoeken gedaan, wat zorgt voor veel contactmomenten tussen de patiënt en arts. Een patiënt in contactisolatie moet volledig in beschermende kleding behandeld worden. “Elke keer als de arts of verpleegkundige de patiëntenkamer binnen gaat, moeten zij beschermende kleding aan. Het beschermingsmateriaal is schaars, het omkleden kost tijd, en er is toch nog een kleine kans om besmet te raken. Daarom krijgen patiënten in isolatie de arts nu te zien via een tablet”, vertelt SEH-arts Lisette Mignot. In feite hoeft de arts hierdoor nog maar één keer bij de patiënt naar binnen voor het lichamelijk onderzoek. Sommige consulten, zoals een gesprek over niet-reanimeren en slecht-nieuwsgesprekken vinden wel face-to-face plaats.

De arts gebruikt nu slechts één set beschermingsmateriaal bij ongeveer 85% van de patiënten. Zonder tablet moest de arts minstens twee keer naar binnen. Op een drukke dag betekent dit een besparing van 40 tot 50 sets beschermingsmaterialen.

Meer contact met de patiënt

Máxima MC heeft onderzoek gedaan . Bart Candel, in opleiding tot SEH-arts, deed onderzoek naar de ervaringen van patiënten met de tablet : “De interactie tussen de zorgverlener en patiënt is positief veranderd. We waren bang dat patiënten het fysieke contact zouden missen, maar ze ervaren het juist als een prettig middel om te communiceren. Patiënten kunnen het gezicht van de arts zien via de tablet, wat erg belangrijk is in een goed patiëntencontact, ook al is het digitaal.”

Gezien het succes wordt onderzocht of er vaste beeldschermen op de kamers kunnen komen te hangen.

Meer informatie:

www.mmc.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden