Tijdens de informatiebijeenkomst is ook tijd ingeruimd voor een rondleiding over de boerderij. Foto: Herenboeren.
Tijdens de informatiebijeenkomst is ook tijd ingeruimd voor een rondleiding over de boerderij. Foto: Herenboeren. (Foto: )

Samen duurzaam voedsel produceren

De boerderij is de plek voor mooie initiatieven

Sanne van der Zande

Sinds maart 2020 kent gemeente Cranendonck een coöperatieve en natuurgedreven boerderij; Herenboeren De Groote Heide. Twee professionele boeren produceren duurzaam voedsel voor de maximaal 200 leden uit de wijde regio; nu en in de toekomst. Wie wil ook eigen groente, fruit, eieren en (voor wie wil) rund-, varkens- en kippenvlees? Aanmelden voor de informatiebijeenkomst is de eerste stap.

REGIO - Herenboeren staat garant voor samen duurzaam voedsel produceren. Al het eetbare dat de boerderij voortbrengt verdelen de herenboeren onder de leden. Herenboeren en hun boeren werken zo duurzaam mogelijk en dat zie je terug op het land. De bodemkwaliteit gaat erop vooruit, de natuur kan zich ontwikkelen en het landschap herstelt zich. Zo is het voor mensen én voor planten en dieren een fijne plek om te zijn.

Afhankelijk

Leden van Herenboeren De Groote Heide eten van landgoed Baronie van Cranendonck. Van grond in Soerendonk waarop hun boeren – met de hulp van vele vrijwilligers – het voedsel produceren dat de leden willen eten. Zo kan een lid dus rekenen op tientallen soorten groenten, fruit en eieren per jaar. Afhankelijk van de keuzes die de leden samen maken komen daar ook bijvoorbeeld kruiden, noten en/of honing bij. En voor wie wil maakt vlees ook onderdeel uit van de ‘oogst’.

Andere initiatieven

Behalve een plek waar eten wordt geproduceerd, is een Herenboerderij ook de plaats waar mensen samenkomen; leden spreken elkaar en hun boer tijdens afhaaldagen of op het moment dat ze als vrijwilliger de handen uit de mouwen steken. Ook is de boerderij de plek waar mooie initiatieven ontstaan. Denk aan recepten uitwisselen, inspirerende workshops en lezingen verzorgen en leuke (kinder-)activiteiten organiseren.

Bijeenkomst

Nieuwsgierig? Kom zelf kijken want dat kan weer! Zondag 7 juni om 14.30 uur houdt Herenboeren De Groote Heide een informatiebijeenkomst op haar boerderij. Dan vertellen ze alles over Herenboeren; het concept, de boerderij en de mogelijkheid om lid te worden. En natuurlijk geven ze een rondleiding over de boerderij; waar de varkens en kippen (gaan) scharrelen, waar de fruitbomen worden aangeplant en waar de uitgifte van de opbrengsten plaatsvindt. Voor de volledigheid: op dit moment is er nog plek voor zo’n 50 huishoudens van maximaal 5 personen.

Locatie

Locatie van de bijeenkomst is landgoed ‘Baronie van Cranendonck’. Rondom het kasteeltje brengen de Herenboeren deze plek weer tot bloei; sinds maart 2020 gebruikt Herenboeren De Groote Heide delen van de landbouwgrond en de bestaande boomgaard.

Inschrijven:

degrooteheide.herenboeren.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden