Vincent bij zijn provisorisch opgestelde installatie van gekoppelde biogasreactoren. Foto: Jurgen van Hoof
Vincent bij zijn provisorisch opgestelde installatie van gekoppelde biogasreactoren. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Werk in Bali onderbroken door corona

'Ik kon met één van de laatste vluchten terug naar Nederland'

Ton van Helvoort

Als leerling aan de HAS Hogeschool in Den Bosch schreef Vincent Latjes een bedrijf in Bali aan om zijn kennis van onder meer biogasreactoren daar in de praktijk te brengen.

Valkenswaard - Hij kreeg al snel een positief antwoord en zo vertrok de 26-jarige geboren en getogen inwoner van Valkenswaard naar Bali. De onderzoeken verliepen naar wens, totdat ook daar het corona-virus verder werken onmogelijk maakte.

"Gelukkig", zegt Vincent, "kon ik nog met één van de laatste vluchten terug naar Nederland. Ik vond het ontzettend jammer dat ik mijn werk daar niet kon afmaken en besloot dan maar in Valkenswaard naar een locatie te zoeken waarbij ik deels verder kon bouwen op mijn aanvankelijke doel in Bali."

Eén probleem

"Probleem alleen was dat ik een kleine ruimte moest vinden met een constante temperatuur van 25 graden. Via de gemeente heb ik tijdelijk onderdak gevonden in één van de cabines in het zwembad. Dat was mogelijk omdat het zwembad door de corona-crisis tijdelijk was gesloten." Vincent Latjes heeft daar een kleine installatie kunnen opbouwen waardoor hij in beperkte mate door kon gaan met het eerder in Bali gestarte werk. Vraag is natuurlijk: waarom ga je dan helemaal naar Bali. "Mijn antwoord daarop is dat Nederland een land is met veel kennis van technologie en dit in tegenstelling tot Indonesië. Voor het goed uitvoeren van mijn project zou men hier een nogal grote reactor moeten bouwen. In Indonesië zou ik echt al heel ver kunnen komen met een bouwpakket van 150 dollar, dat bij wijze van spreken op een scooter vervoerd zou kunnen worden."

Andere wereld

Het is volgens de jonge Valkenswaardenaar echt een totaal andere wereld, met ook totaal andere omstandigheden. "Natuurlijk is het daarom extra jammer dat ik mijn werk daar moest onderbreken."

Lastig uit te leggen

Het zou voor een leek overigens een ingewikkeld verhaal worden om de juiste werking van zo'n vergistingsinstallatie echt uit te leggen. "Zoals al eerder gezegd zou zo'n installatie op Bali met minimale kosten te realiseren zijn. De resultaten zijn puur op de agrarische sector gericht. Zodra de mogelijkheid er weer is zal ik teruggaan naar Bali. Daar is best veel belangstelling voor het project. Nogmaals wil ik onderstrepen dat het een goed systeem is, maar voor de buitenstaander vaak moeilijk te begrijpen", zegt hij.

Om te vervolgen: "Ik weet echter dat op Bali en wellicht ook in andere streken in Indonesië het project veel belangstelling heeft. Na afronding van deze stage en de verdere studie aan de HAS Hogeschool in Den Bosch zal wellicht voor mij de volgende stap de Landbouwschool in Wageningen worden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden