Jolanda en Paul de Lau poseren terecht trots voor hun bakkerij. Foto: Jurgen van Hoof.
Jolanda en Paul de Lau poseren terecht trots voor hun bakkerij. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Na 64 jaar sluit bakkerij De Lau

'Bewoners zonder telefoon kwamen bij ons bellen'

Ton van Helvoort

Bakkerij De Lau in Valkenswaard gaat sluiten. De winkel, een echt familiebedrijf, was meer dan zestig jaar een begrip in het dorp.

Valkenswaard - In 1956 begon Lambert de Lau samen met zijn broer Toon een kruidenierswinkel met bakkerij aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard. Na enkele jaren begint Toon een eigen bakkerij in Eersel. Lambert gaat verder in Valkenswaard. In 1976 wordt de winkel verbouwd en krijgt, naast de levensmiddelen, een aparte afdeling Brood & Banket.

Hard werken

In 1992 wordt de kruidenierswinkel aan de kant gedaan en gaat men verder met alleen Brood & Banket. Intussen is Paul aan de Eindhovenseweg bij de bakkerij gaan wonen. Het is hard werken voor Paul en zijn vrouw Jolanda. Toch besluiten ze in 1995 om de bakkerij van vader Lambert over te nemen. Overigens bleef Lambert nog tot 2011 in de bakkerij zo nodig helpen. "Mede door al mijn ervaring", zegt Paul, "hebben Jolanda en ik in die tijd bakkerij De Lau tot een echte warme bakker verder kunnen uitbreiden."

Brood thuis bezorgen

Ook oma en opa sprongen nog bij als het druk was. Het was overigens ook in die tijd dat het brood nog thuis bezorgd kon worden. Later was dat niet meer mogelijk. "In al die jaren", zegt Paul, "heb ik duizenden broden en duizenden worstenbroodjes gebakken."

"Onze winkel", zegt Jolanda, "had ook een functie van elkaar helpen. Zo kwamen er in die tijd ook veel buurtbewoners bij ons bellen omdat ze zelf nog geen telefoon hadden. We hielpen elkaar zo mogelijk door dik en dun."

Wekker om 2.45 uur in de nacht

Als bakker met een eigen bakkerij ging en gaat de wekker elke morgen om 2.45 uur over. Het eerste brood dat dan uit de oven komt en verkocht wordt, voelt nog enigszins warm aan. "Daar", zegt Paul met een lach, "komt ook de naam 'warme bakker' vandaan. In 2006 bestond bakkerij De Lau vijftig jaar. "Natuurlijk is ons besluit om te stoppen niet gemakkelijk geweest", zeggen Paul en Jolanda. "Ik zal die winkel", zegt zij, "zeker in het begin echt missen. Elke dag zoveel lieve en vriendelijke mensen. onder wie een mevrouw die nog elke week voor haar vijf kinderen het brood bij ons komt halen. En dat met de wetenschap dat één van die kinderen in Bergeijk woont."

Nooit meer effe gauw naar bakker De Lau

"Gelukkig", zegt Paul, "hebben we ook best veel hobby's. We kunnen nu nog meer genieten van onze mooie tuin en van de kinderen en kleinkinderen. Maar zaterdag 27 juni is het echt de laatste dag dat bakkerij De Lau nog open is. Om op zijn Brabants te zeggen: 'nog effe gauw naar bakker De Lau', is dan verleden tijd."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden