Ton en Mieke zijn al zestig gelukkige jaren met elkaar getrouwd. Foto: Jurgen van Hoof.
Ton en Mieke zijn al zestig gelukkige jaren met elkaar getrouwd. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

'Onze' Ton en Mieke 60 jaar getrouwd

'We leerden elkaar kennen op de fiets naar werk'

Al zeker 1250 artikelen schreef hij zelf voor deze krant. Niet zelden over gouden of diamanten huwelijken. Ditmaal staat onze vaste correspondent Ton van Helvoort (84) zelf in de schijnwerpers. Hij en zijn vrouw Mieke (81) zijn zestig jaar getrouwd. Een bijzonder feest, in een bijzondere tijd.

Valkenswaard - Ze vertellen allebei opgewekt. Over hun bruiloft, hun leven en hun familie. Een mooi verhaal vol leuke anekdotes en warme herinneringen. "Natuurlijk hebben ook wij tegenslagen gekend", stelt Ton. "Maar dat maakt iedereen mee."

De twee leerden elkaar kennen in de tijd dat Ton nog in Geldrop woonde en Mieke in Eindhoven. "Ton fietste naar zijn werk in Eindhoven en ik naar mijn werk in Geldrop. We kwamen elkaar dus elke dag tegen", zegt Mieke. Ze weet niet meer hoelang het precies heeft geduurd, maar na een tijdje raakten ze aan de praat. Het stel werd verliefd en kreeg verkering.

Getrouwd in de Don Boscokerk

Zo'n vier en een half jaar later, we spreken over 1960, trouwden ze. Op 28 april voor de wet en op 31 mei voor de kerk. "In de Don Boscokerk in Eindhoven. Het feest vierden we bij Mieke thuis. Dat was destijds gebruikelijk. Het werd een drukte van jewelste, we hadden grote families", herinnert Ton zich nog goed. Lachend: "Weet je hoeveel trouwen toen kostte? Slechts 2 gulden. Burgemeester Ederveen stond ervan te kijken toen ik hem dat van de week vertelde."

Een gelukkige tijd volgde. Een tijd waarin Ton en Mieke in Maarheeze woonden en drie kinderen kregen. "We vormden altijd een fijn gezin en hadden het gezellig met elkaar." Mieke werkte een tijd in een modezaak in Eindhoven, Ton was onder meer werkzaam voor een overhemdenzaak in Budel en een Amsterdams textielbedrijf. Daar werd hij verkoopleider. Voor dat werk was hij geregeld op pad. "Soms in eigen land, soms een weekje naar Italië."

Naar Valkenswaard voor de kinderen

Voor de kinderen besloten ze ondertussen naar Valkenswaard te verhuizen. "Dat moet rond 1970 zijn geweest", denkt Ton. Mieke vult aan: "We voelden ons geweldig thuis in Maarheeze, ook in het verenigingsleven. Maar voor de boodschappen moest je al naar Weert. Nu is Maarheeze wat groter geworden, toen was het echter erg klein." In Valkenswaard werd het echtpaar goed opgevangen. "Zo hoort het ook. We vonden onze draai al snel."

Ook hier zat het stel allesbehalve stil. Er werd gefietst, er werden reisjes gemaakt en vijfmaal verhuisden ze binnen de gemeente. "Mieke is", aldus Ton, "nog altijd bezeten van haar grootste hobby tuinieren." Mieke zegt daarover: "Het is toch heerlijk om buiten te zijn en terug te fluiten naar de vogeltjes. We hebben hier een mooie patiotuin waar ik met veel plezier mee bezig ben. Ik kom toevallig net nog van buiten." Zelf stond Ton in de buut en speelde hij Sinterklaas op de scholen. Ook was hij voorzitter van onder meer de Zonnebloem en de Wereldwinkel.

Valkenswaards Weekblad

En dan is er natuurlijk nog het Valkenswaards Weekblad. Zijn eerste stuk, over een aardbeienkweker, verscheen op 1 augustus 2007. "Alweer dertien jaar geleden. In die tijd waren we niet de enige weekkrant in de gemeente Valkenswaard. Je had ook nog de Kempener Koerier, waarmee we inmiddels zijn samengegaan." Inmiddels zijn we zo'n 1250 artikelen en stapels kranten verder. Nog altijd bewaart Ton alles. Hij schrijft graag over thema's die hem aangaan. Thema's als de oorlog, goede doelen, de scholen en hulp voor elkaar. Daarnaast verzorgde hij door de jaren heen zelf ruim honderd artikelen over gouden en diamanten huwelijken. De Valkenswaardse gemeenschap weet Ton goed te vinden en wekelijks levert hij mooie verhalen aan bij de redactie. Voor die inzet wil de redactie hem enorm bedanken.

Vanwege het coronavirus geven Mieke en Ton dit jaar geen groot feest. "Al waren we dat toch al niet van plan. Onze gouden bruiloft vierden we tien jaar geleden wel uitbundig. Dat was een gezellig gebeuren in Leende. We ontvingen zo'n tachtig gasten. Dit jaar hadden we al besloten het rustiger aan te doen", zegt Ton. Mieke vervolgt: "We hopen dat het dit jaar nog mogelijk is om iets kleins te organiseren bij één van onze kinderen in de tuin. Met onze zeven kleinkinderen en hun vriendjes en vriendinnetjes"

Het interview voor dit artikel is op afstand gehouden.

Tekst: Ties Cleven

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden