Het boek ‘Leven en overleven in oorlogstijd, Valkenswaard 75 jaar bevrijd’. Nu landelijk de doden herdacht en de bevrijding gevierd wordt is deze uitgave over de lokale oorlogsgeschiedenis actueel.
Het boek ‘Leven en overleven in oorlogstijd, Valkenswaard 75 jaar bevrijd’. Nu landelijk de doden herdacht en de bevrijding gevierd wordt is deze uitgave over de lokale oorlogsgeschiedenis actueel. (Foto: )

Boek over 75 jaar vrijheid in Valkenswaard

Leven en overleven in oorlogstijd: de titel van de laatste uitgave van heemkundekring Weerderheem. Het boek verscheen bij gelegenheid van de 75e herdenking van de bevrijding van Valkenswaard. Vandaar de ondertitel ‘Valkenswaard 75 jaar bevrijd’.

Valkenswaard - Deze uitgave van 125 pagina’s kent een diversiteit aan onderwerpen. Het gaat over individuele en groepen mensen en wat ze hebben meegemaakt. Tijdens de oorlog, in Valkenswaard of elders. Sommige verhalen zijn nooit openbaar verteld.

Men treft onder meer bijdragen over enkele Valkenswaardse mensen. Engelandvaarder Gerrit Schellens, Frans Claassen en Rang van Ham ontvluchten de Duitsers, verzetsheld Leo Compen, Kees Firet van de arbeidsdienst, Harrie Marsmans en de Arbeitseinsatz, verwikkelingen omtrent Martinus Smeets, een burgemeester (Wouters) in oorlogstijd, de Bevrijdingsdag van een hulpverlener (uit het dagboek van Jan Swinkels). Er zijn ook algemene hoofdstukken, waaronder die over de sigarenindustrie tijdens de oorlog en de tabaksplantage van Valkenswaard. Natuurlijk ontbreekt de bevrijding in september 1944 niet. Het boek sluit met een lijst van lokale oorlogsslachtoffers en is te koop bij Primera in Valkenswaard.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden