Veteraan Tom Twite bij zijn bezoek aan Valkenswaard. Een bevrijder om trots op te zijn. Foto: Arno Smits.
Veteraan Tom Twite bij zijn bezoek aan Valkenswaard. Een bevrijder om trots op te zijn. Foto: Arno Smits. (Foto: ARNO SMITS)

Bevrijder Tom Twite (97) overleden

Tom Twite was 21 bij de bevrijding van Valkenswaard

Ton van Helvoort

Nog regelmatig worden we geconfronteerd met de oorlogsjaren 1940-1945. Daarbij neemt 18 september 1944 voor Valkenswaard een heel bijzondere plaats in. Het is immers de dag waarop het dorp werd bevrijd.

Valkenswaard - Eén van die bevrijders was Tom Twite, lid van de tankbemanning de Coldstream Guards. Deze eenheid kwam als onderdeel van de Guards Armoured Division op 18 september 1944 door Valkenswaard, in de opmars naar Arnhem.

97 jaar

Helaas is Tom Twite afgelopen week in zijn woonplaats in Engeland overleden. Hij is 97 jaar geworden. Raimondo Bogaars, voorzitter van de Stichting Erfgoed 40-45 in Valkenswaard en omgeving, zegt dat naar zijn weten er nog slechts enkelen van deze Irish Guards in leven zijn. "Tom Twite was één van de bevrijders van Valkenswaard. Hij was tijdens de invasie op 6 juni 1944 in Normandië aan land gekomen."

Reactie burgemeester Ederveen

Als reactie op zijn overlijden zegt burgemeester Ederveen: "In 2014 mocht ik Tom Twite bij de 70-jarige herdenking voor het eerst ontmoeten en ook daarna hebben onze families en anderen elkaar in Valkenswaard nog getroffen. Vorig jaar was hij wederom van de partij. Onze en mijn vrijheid danken we aan veteranen zoals Tom. De ontroering die hem overkwam bij zijn ontvangst door Valkenswaard was tekenend voor de indrukwekkende en aimabele man die hij was, en het was een enorm voorrecht dat we hem bij onze herdenkingsactiviteiten mochten eren."

Eén van de laatste bevrijders van Valkenswaard

Burgemeester Ederveen voegt daar nog aan toe dat tot het afgelopen jaar werd gedacht dat Tom Twite één van de laatste twee bevrijders van Valkenswaard was. "Maar", zegt hij, "toen kwam tot ieders verbazing bij de herdenking toch nog een andere veteraan naar Valkenswaard."

Heel speciaal is het dat de afgelopen dagen Robert Hindry, een oom van Tom, de burgemeester en alle inwoners van Valkenswaard heeft bedankt voor de geweldige ontvangst die Tom Twite zowel in 2014 alsook in 2019 in Valkenswaard heeft gehad. Tom vond dat echt fantastisch en sprak daar nog regelmatig met Robert Hindry over.

Vrijheid

Intussen leven we in 2020 in Valkenswaard alweer 75 en een half jaar in vrijheid. Die vrijheid danken we aan mensen zoals Tom Twite. Hij was bij de bevrijding van Valkenswaard 21 jaar. Gelukkig, zoals burgemeester Ederveen eerder zei, hebben we hem zowel in 2014 als in 2019 bij zijn bezoek onze dankbaarheid kunnen tonen. Dat vond Tom echt geweldig.

De interviews voor dit verhaal zijn op afstand gehouden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden