De Valkenswaardse voedselbank heeft het druk nu er vanwege het coronavirus minder binnenkomt. Foto: Archief/Jurgen van Hoof.
De Valkenswaardse voedselbank heeft het druk nu er vanwege het coronavirus minder binnenkomt. Foto: Archief/Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Voedselbank Valkenswaard roept op tot hulp: 'De nood is echt hoog'

De voedselbank in Valkenswaard is als vrijwilligersorganisatie volledig afhankelijk van giften van bedrijven en particulieren. Ze bestaat sinds 2005 en stelt gratis consumptieartikelen ter beschikking aan huishoudens uit Valkenswaard die financieel niet rond kunnen komen en daardoor moeten leven met een besteedbaar inkomen van enkele honderden euro's per maand. "Maar de situatie nu met het coronavirus slaat echt alles."

Valkenswaard - "We hebben in al die jaren al veel meegemaakt", zegt Mariëtte Schuman, die de leiding van de voedselbank nu ruim één jaar geleden heeft overgenomen na het overlijden van haar moeder Bet de Kort. "Natuurlijk hoorde ook ik regelmatig dat er weer extra actie moest worden ondernomen om voldoende pakketten te kunnen uitdelen. De situatie met het coronavirus slaat echter alles. Het zijn zware tijden voor iedereen. Dankzij de gemeente Valkenswaard hebben we de afgelopen drie weken waardebonnen aan onze cliënten kunnen geven, waarmee ze zelf in een lokale supermarkt de noodzakelijke producten konden kopen."

Daarmee was iedereen erg blij. Maar de nieuwe weken dienen zich weer aan. "In het verleden kregen we vrijwel elke dag alle soorten levensmiddelen die over waren (nog wel binnen de datum van geldigheid) van bedrijven in Valkenswaard. Dat is nu echter praktisch stil gevallen. Natuurlijk komt er nog wel iets binnen, maar daarmee kunnen wij geen 120 cliënten een verantwoord pakket meegeven."

De vooruitzichten worden intussen niet beter. Toch moeten deze mensen geholpen worden. "Om dit mogelijk te maken zijn we op zoek naar (kleine) giften. Met deze oproep doen wij dan ook een dringend beroep op iedereen die ons zou kunnen helpen. Natuurlijk begrijpen wij heel goed dat ook de armoede onder de inwoners van Valkenswaard nog wel eens verder zou kunnen toenemen. Willen wij dat mensen uit onze eigen omgeving niets meer te eten hebben? De nood is echt hoog."

Storten kan op op rekeningnummer NL78 INGB 0004637738 ten name van Stichting de Boodschappenmand onder vermelding van 'gift Waardebonnen Covid-19'. Iedere bijdrage is welkom. De stichting garandeert dat uw gift uitsluitend wordt gebruikt voor deze waardebonnen. "Laat dus zien dat de inwoners van Valkenswaard hun medebewoners, die het onder deze omstandigheden minder hebben dan zijzelf, niet zullen vergeten."

Tekst: Ton van Helvoort

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden