Wiel en Rika zestig jaar getrouwd


Wiel en Rika van Tuel zijn dankbaar dat ze nog bij elkaar zijn ondanks de medische problemen die ze de afgelopen jaren hebben gehad.
Wiel en Rika van Tuel zijn dankbaar dat ze nog bij elkaar zijn ondanks de medische problemen die ze de afgelopen jaren hebben gehad. (Foto: )

Wiel en Rika zestig jaar getrouwd

Nog elk jaar even stilgestaan bij de eerste dag op de kermis

Ton van Helvoort

Ondanks alle vervelende toestanden rondom het coronavirus zijn er gelukkig ook nog lichtpuntjes. Een daarvan is dat het op 11 april alweer 60 jaar geleden is dat Wiel en Rika van Tuel-Huijbens voor de wet trouwden.

Valkenswaard - Vier weken later, op 10 mei, vond de kerkelijke inzegening plaats. Er werd een groot feest gehouden. Dat werd mede gedaan omdat twee zussen van Rika op dezelfde dag trouwden. Zo trouwde zus Fien toen met Janus Staals. Helaas kwam Janus bij een ernstig ongeluk, waarbij eveneens twee broers van Rika dodelijk verongelukten, om het leven. "We hebben inderdaad veel droevige dingen meegemaakt", zegt Wiel. "Het is dan een kunst om ook de goede momenten te kunnen omarmen. Dat hebben we ook na ernstige tegenslagen op medisch gebied steeds opnieuw gedaan." Wiel: "En zie: het is iedereen echt niet gegeven om een 60-jarig huwelijk te kunnen vieren."

Wiel werd op 4 juni 1933 geboren in Weert. Hij had een jeugd vol kattenkwaad en avonturen. Van de Mulo ging hij naar de LTS. Hij volgde zijn technisch hart door automonteur te worden. Hij heeft veertig jaar bij EMA-autobedrijven in Valkenswaard en Eindhoven gewerkt. Henrika Huijbens, roepnaam Rika, werd op 30 maart 1934 geboren in Budel. Toen de leerplicht voorbij was, moest Rika op 13-jarige leeftijd gaan dienen in Soerendonk en Eindhoven. Later werkte ze tot aan haar huwelijk bij textielfabriek Beeren in Weert. In 1955 vierde zowel Rika als Wiel kermis in Soerendonk. Rika danste veel met haar buurjongen, maar haar ogen waren meer gericht op een veel leukere jongen. Die stond vanaf een afstandje naar haar te kijken en knipoogde. Die jongen was Wiel van Tuel. Hij bracht haar die avond thuis. De buurjongen fietste een paar meter achter hen aan. Vanaf die dag waren ze onafscheidelijk. Nog steeds wordt tijdens de kermis in Soerendonk nog even bij die 'eerste dag' stilgestaan. In de verkeringstijd fietste Wiel bijna wekelijks naar Budel om Rita te zien. Hij hield wel van een biertje en op de terugweg naar Weert is hij eens in een sloot beland. Daarna mocht hij af en toe blijven slapen om verdere ongelukken te voorkomen. Natuurlijk sliep hij dan wel bij de broers van Rika op de kamer. Naast de avondjes uit was Wiel ook vaak te vinden op het voetbalveld. Hij speelde bij FC Laar (Weert) en Rika was zijn trouwste supporter. Direct na hun huwelijk in 1960 verhuisden ze naar Valkenswaard, naar een bedrijfswoning van de EMA aan de Luikerweg. Daar werd Germy geboren en in 1969 maakte dochter Marly het gezin compleet. In 1969 kochten ze een huis in de Reisvennestraat in Valkenswaard, waar ze nog altijd wonen. Inmiddels hebben ze drie kleinkinderen en twee volwassen meiden: Jessy en Nikky en één kleindochter, Vera van 12 jaar.

Dit verhaal is mede dankzij de hulp van dochter Marly, die in Utrecht woont, gemaakt met behulp van telefoon en mail. Het zou toch jammer zijn geweest als er geen aandacht was besteed aan het 60-jarig huwelijksfeest van Rika en Wiel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden