De laatste bewoners van Huize Rapelenburg


Het gezin Breukel-Moller in 1949 (coll. Chr. van den Besselaar).
Het gezin Breukel-Moller in 1949 (coll. Chr. van den Besselaar). (Foto: )

De laatste bewoners van Huize Rapelenburg

Van Best één van de bekendste Valkenswaardse families

Christ van den Besselaar

Officier in de orde van Oranje-Nassau

Bij zijn pensionering in 1976 ontvangt Breukel een onderscheiding tot officier in de orde van Oranje-Nassau. Die hoge onderscheiding heeft hij mede te danken aan zijn werk als oprichter van de vereniging Ons Zorgenkind en het voorzitterschap van de ARKA, een vakbond van rooms-katholieke ambtenaren. In 1986 overlijdt Breukel in Venray.

De familie Van Best behoorde tot de bekendste families in de Valkenswaardse geschiedenis. Leden van die familie woonden in de mooiste huizen, die Valkenswaard kende. Villa Zonnekant aan de Leenderweg en de villa op de hoek van de Leenderweg en de Hofstraat herinneren daar nog aan.

Valkenswaard - Maar de fraaiste villa stond aan de Spoorstraat, Huize Rapelenburg, waarover al eerder gepubliceerd is. De laatste familie die deze villa bewoonde, was de familie Breukel-Moller. Zij verbleef er zo´n tien jaar, van 1942 tot 1952. Stef J.H. Breukel (1911-1986) was werkzaam op het arbeidsbureau in Valkenswaard.

Hij was de oudste van de vier kinderen van het echtpaar Breukel-ter Horst uit Nijmegen. Vader Cornelis G.S. (1871-1931) was daar adjunct-directeur van de gasfabriek en het waterleidingbedrijf. Zoon Stef slaagde in 1938 voor zijn doctoraal examen rechten aan de universiteit van Nijmegen. In september 1941 trouwde hij met Oda M.E. Moller uit Tilburg, een dochter van de bekende katholieke onderwijsemancipator en stichter van de RK Leergangen en O.M.O., dr. Hendrik Moller.

Bij Breukels huwelijk werd vermeld dat hij 'leider' was van het bijkantoor van het Rijksarbeidsbureau in Eindhoven. Dat bijkantoor was gevestigd aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard. Vanaf 1942 woonde hij in Valkenswaard, waar hij de villa Rapelenburg huurde van Frans van Best. Zijn zes kinderen zijn daar allemaal geboren. Mr. S. Breukel is niet lang werkzaam geweest op het arbeidsbureau in Valkenswaard. Hij neemt per 1 april 1943 zelf ontslag omdat hij weigert mee te werken aan het plan van de Duitsers jonge mannen naar Duitsland te sturen om daar te gaan werken.

Op allerlei manieren probeert hij in het onderhoud van zijn gezin te voorzien. Waarschijnlijk heeft hij in die tijd ook bij de sigarenfabriek van Van Best gewerkt, die tegenover Huize Rapelenburg stond. Na de bevrijding in september 1944 wordt hij weer aangesteld als directeur van het Valkenswaardse arbeidsbureau. In 1947 krijgt hij van het ministerie van Sociale Zaken alsnog een vergoeding van ruim f 1.500,- als schadeloosstelling.

In 1949 vertrekt Stef Breukel als arbeidsinspecteur naar Indonesië, naar Sumatra. Hij is door Nederland uitgezonden om de Indonesische regering te helpen bij de overgang van een Nederlands bestuur naar een Indonesische overheid. Zijn gezin blijft tot in juli 1951 in Valkenswaard wonen. In dat jaar verhuizen de overige gezinsleden naar Tilburg. In 1954 vertrekken zij ook naar de Indonesische hoofdstad Jakarta, waar Stef Breukel inmiddels werkt als attaché arbeidszaken. In 1958 keert het gezin terug naar Nederland waar mr. Stef Breukel gaat werken bij het ministerie van Sociale Zaken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden