Sjef en Dora trouwden met elkaar terwijl Sjef duizenden kilometers verderop was. Foto: Jurgen van Hoof.
Sjef en Dora trouwden met elkaar terwijl Sjef duizenden kilometers verderop was. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Sjef trouwde met Dora vanuit Indië

Toen Sjef vertrok waren ze nog jong, zij 18 en hij 20

Ton van Helvoort

Het komt niet vaak voor dat echtparen 70 jaar getrouwd zijn, in 2018 slechts 309 keer. Sjef Peeters en Dora Manders vieren dat bijzondere jubileum wel. En dat nog wel 'met de handschoen', omdat Sjef in het toenmalige Nederlands-Indië was.

Valkenswaard - Trouwen met de handschoen is een huwelijkssluiting waarbij een van de partners niet aanwezig kan zijn en wordt vervangen door een gevolmachtigde. In vroegere tijden werd trouwen met de handschoen vooral gedaan onder adellijke personen. Meer recent kwam die vorm nogal eens voor bij soldaten die gelegerd waren in het toenmalige Nederlands-Indië. Ook Sjef was daar als militair gelegerd.

Toen hij vertrok had hij verkering met Dora. Ze waren nog jong: zij 18 en Sjef 20 jaar. Het was een weloverwogen stap, zegt hij. "Omdat je als getrouwd man, dus als kostwinner, een hogere wedde kreeg besloten we te trouwen met de handschoen." Hij weet het nog allemaal goed en heeft het officiële document, ondertekend door de ambtenaar van de burgerlijke stand in Jakarta, trouw bewaard. "Het kostte in totaal nog negen gulden aan plakzegels. Natuurlijk heb ik het daar in Jakarta met mijn maten goed gevierd."

Intussen ging Dora thuis in Gemert met haar ouders naar de notaris, om de akte te ondertekenen. Dat was het dan voor haar, achttien jaar oud. Het zag er aanvankelijk naar uit dat Sjef pas in 1952 naar Nederland zou terugkomen. Dat veranderde en begin 1951 was hij terug in Gemert. Op 4 juni 1951 trouwden ze voor de kerk. "We hebben thuis bij mijn ouders in de 'goeie kamer' een mooi feestje gehad", zegt Dora.

Ze gingen op de bovenverdieping wonen bij een oud-burgemeester. Sjef ging weer aan de slag bij zijn oude baas Raaymakers, maar had het er niet naar de zin. Hij was het binnenzitten niet meer gewend en werd beroepsmilitair. Hij volgde een opleiding voor onderofficier in Weert. Vanuit daar ging hij naar Oirschot en tenslotte naar het MOB-complex aan de Luikerweg.

Op het oog zijn Dora en Sjef nog een jong stel, het is moeilijk te geloven dat ze respectievelijk 88 en 90 jaar oud zijn. Vol enthousiasme vertelt Sjef over zijn grootste hobby: jagen. "Dat heb ik 48 jaar gedaan maar ik ben er twee jaar geleden toch maar mee gestopt." Dagelijks kan men hem nog door Valkenswaard zien fietsen, voor zo'n tochtje draait hij zijn hand niet om. Dora vindt veel ontspanning in wandelen en blijft daarmee fit. Ze hebben zeven kinderen: vier dochters en drie zonen. Daarnaast nog eens vijftien kleinkinderen en zeventien achterkleinkinderen. Vooral bij dat laatste groepje zullen de cijfers ongetwijfeld nog wel hoger worden. In totaal is de groep met partners, vrienden en vriendinnen nu 57 personen. Vanaf een grote foto aan de muur kijken al die 57 personen naar Dora en Sjef. Een bos met 70 rode rozen versiert de kamer, naast een bloemstuk van Wim van de Donk, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant. "We zijn geweldig trots op onze ouders", zegt een dochter, die voor de benodigde informatie heeft gezorgd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden