De Nationale Kinderherdenking laat kinderen op hun eigen manier herdenken en stilstaan bij onze vrijheid. Zie ook www.nationalekinderherdenking.nl
De Nationale Kinderherdenking laat kinderen op hun eigen manier herdenken en stilstaan bij onze vrijheid. Zie ook www.nationalekinderherdenking.nl (Foto: )

Nationale Kinderherdenking op tv

Van de redactie

In het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid viert, beleeft de Nationale Kinderherdenking 4 mei in Madurodam een bijzondere 5e editie. Met behulp van de nieuwste live Augmented Reality (AR)-technieken laat regisseur David Grifhorst (bekend van onder meer The Passion) verhalen over oorlog en het belang van leven in vrede en vrijheid op een indringende manier tot leven komen voor kinderen en hun (groot)ouders.

Het met AR verrijkte programma is een aanvulling op de (educatieve) projecten rondom de Nationale Kinderherdenking en werkt toe naar de 2 minuten stilte en de betekenis daarvan. De live uitzending met de naam ‘Het is stil in Madurodam’ wordt op maandag 4 mei 2020 in aanloop naar de 2 minuten stilte uitgezonden tussen 19.00 tot 20.00 uur op RTL 5. Families en gezinnen die daarbij aanwezig willen zijn, kunnen zich nu alvast aanmelden via www.nationalekinderherdenking.nl.

Gezinnen

Het speciaal ontwikkelde tv-concept heeft als doel complexe thema’s als ‘herdenken’ en het belang van ‘leven in vrede en vrijheid’ op een eigentijdse manier voor kinderen relevant en toegankelijk te maken. Een uitzending waarin jong en oud uit de hectiek van de dag stapt en tijd kan nemen om met elkaar stil te staan bij de betekenis van 4 mei. Het programma dient als gespreksstarter tussen generaties, waarbij de beleving van het kind centraal staat.

Eigentijdse manier

Grifhorst maakt bij het format gebruik van de nieuwste technieken en brengt door middel van AR een ‘additionele laag’ van nieuwe beelden en storytelling toe aan de normale cameravoering. Door gebruik te maken van AR wordt het verhaal van een kind in de oorlog visueel tot leven gewekt. AR maakt het mogelijk het verhaal (nog) intenser te maken omdat de geschiedenis en de huidige werkelijkheid naar elkaar toe worden gebracht. Want hoe voelt het als je land ineens bedreigd wordt, en alles wat veilig was niet meer veilig is? AR is door regisseur David Grifhorst eerder toegepast bij onder meer de opening van het Televizierring Gala en de Avond van de filmmuziek 2019.

Doorgeven

Het initiatief van de speciale herdenking voor, door en met kinderen is in 2016 ontstaan ter gelegenheid van de 100e geboortejaar van oorlogsheld George Maduro, naamgever van het Haagse familiepark. In 5 jaar tijd groeide deze herdenking bij het ‘vrolijkste oorlogsmonument ter wereld’ uit tot een van de grote 4 mei-herdenkingen in Nederland.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden