Het nieuwe pand van de Voedselbank aan de Geenhovensedreef. Foto: Jurgen van Hoof.
Het nieuwe pand van de Voedselbank aan de Geenhovensedreef. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Een kijkje nemen bij de Voedselbank

Laatste weken stokt de aanvoer van levensmiddelen

Ton van Helvoort

Zoals elk jaar wordt ook nu op 13 en 14 maart NLdoet gehouden: de grootste vrijwilligersactie van Nederland. De Voedselbank in Valkenswaard doet dit jaar ook weer mee.

Valkenswaard - Vrijwilligers uit het hele land steken die dag de handen uit de mouwen voor een stichting, vereniging of zorginstelling. Ook de Voedselbank in Valkenswaard was elk jaar betrokken bij die actie. Vrijwilligers gingen op pad om overwegend etenswaren in te zamelen. Na het overlijden van Bet de Kort in het voorjaar van 2019 is de dagelijkse leiding van de Voedselbank overgenomen door haar dochter Mariette. "Het was best een moeilijke en zware periode", zegt ze. "Daar kwam nog eens bij dat we intussen verhuisd waren naar een nieuw pand aan de Geenhovensedreef 30. Bovendien kwam er, in tegenstelling tot de verwachtingen, weer een behoorlijk aantal bezoekers bij."

"Gelukkig zijn we nu in een fase gekomen waarin er weer rust in de Voedselbank is. Met 22 vrijwilligers zorgen we dat er elke week voor 125 gezinnen een welgevuld voedselpakket klaarstaat", zegt Mariette. De grootste zorg blijft het aantal aangeleverde goederen om een relatief gezond pakket samen te kunnen stellen. "Wij merken de laatste weken dat de aanvoer van levensmiddelen stokt, wellicht omdat mensen weer gaan hamsteren. Dat bracht ons op het idee om op zaterdag 14 maart het gebouw van de Voedselbank voor bezoekers open te stellen in het kader van NLdoet. Men kan dan eens zien hoe er bij ons gewerkt wordt." Een kopje soep, koffie of thee staat dan klaar. De vrijwilligers geven uitleg over de werkwijze. Bezoekers kunnen natuurlijk eventuele houdbare etenswaren meebrengen, voor de wekelijkse bezoekers. "Wij denken daarbij aan koffie, thee, melk, suiker en rijst. Natuurlijk zijn ook andere artikelen van harte welkom. Het blijft toch een onbegrijpelijke zaak dat er in een land met een hoge welvaart wekelijks 35.000 huishoudens afhankelijk zijn van de Voedselbank."

Ze vervolgt haar verhaal: 'Men spreekt dan wel over 150.000 mensen. En die aantallen worden alleen nog maar groter, ondanks die kennelijke welvaart. Zonder de hulp van de gemeente en diverse sponsoren zouden we niet in staat zijn elke week al die 125 gezinnen te kunnen helpen. Ruim vijf jaar geleden werd er door de overheid al gezegd dat de Voedselbanken niet langer nodig zouden zijn. Hoe is zoiets toch mogelijk?", vraagt Mariette zichzelf af.

Elke bezoeker van de voedselbank heeft een indicatie van de gemeente nodig om een pakket te ontvangen. Het is dus niet zo dat iedereen zomaar even binnen kan lopen voor zo'n levensmiddelenpakket. "Er wordt natuurlijk altijd veel gepraat over de Voedselbank. Kom daarom nu zelf op zaterdag 14 maart tussen 10.00 en 16.00 uur eens kijken hoe onze vrijwilligers elke week klaarstaan om mensen die het echt nodig hebben te helpen."

Bij het gebouw is zo nodig voldoende parkeerruimte. Voor meer informatie kunt u bellen naar 040-7800175.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden