Een jonge bezoeker van het Valkerij en Sigarenmakerij Museum op zoek naar stukken van de puzzel.
Een jonge bezoeker van het Valkerij en Sigarenmakerij Museum op zoek naar stukken van de puzzel. (Foto: )

Museum zet in op kinderen

'Kind ziet hier hoe opa in ver verleden sigaren maakte'

Ton van Helvoort

Elk jaar is er in Nederland een speciale Museumkidsweek, die als doel heeft om ook kinderen kennis te laten maken met musea. Natuurlijk is dat vaak een hele stap. In de meeste musea mag je immers niet rondhollen, moet je stil zijn en mag je niet overal aanzitten. "Toch kan het ook voor kinderen best plezierig zijn en ook nog eens leerzaam."

Valkenswaard - Dat zegt Ben Mondelaers, voorzitter van het Valkerij en Sigarenmakerij Museum in Valkenswaard. "Om voor kinderen een bezoek aan een museum extra aantrekkelijk te maken, kun je ervoor zorgen dat ze zelf ook iets te doen hebben. De afgelopen weken hebben wij daarop ingespeeld met een puzzelspeurtocht in het museum." De kinderen moesten puzzelstukken bij elkaar zoeken die op een aantal plaatsen verstopt waren, om tenslotte een grote vloerpuzzel te kunnen leggen. "Het resultaat heeft onze verwachtingen overtroffen. Er werd op alle mogelijke plaatsen naar puzzelstukken gezocht. Kreten als 'hier heb ik er weer een' waren niet van de lucht." Hij vervolgt zijn verhaal: "Het is ontzettend belangrijk dat ook kinderen een museum bezoeken. Valkenswaard kan terecht trots zijn op zijn musea."

Waardering voor kunst komt echter niet vanzelf. Dat moet bijgebracht worden."Gelukkig lopen er regelmatig kinderen rond onder begeleiding van hun ouders. Bedenk eens in dat een kind hier ziet hoe zijn vader of opa in een ver verleden sigaren maakte. Dat moet voor zo'n kind echt een beleving zijn." Vaak hoorde Mondelaers de vraag voorbijkomen: 'Opa, heeft u echt zelf zo'n sigaren gemaakt? "De opa knikt dan trots", zegt hij. "Overigens is het bekend dat een bezoek aan een museum vaak niet alleen leuk maar ook nuttig is. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die deelnemen aan kunst en cultuur meer zelfvertrouwen krijgen. Wanneer kinderen met hun ouders en grootouders naar het museum gaan, is de kans groot dat ze dit later zelf ook gaan doen." Een goede reden dus om je (klein)kinderen mee te nemen naar het museum. "Zoals al gezegd mag Valkenswaard terecht trots zijn op de huidige musea. Wij als bestuur zijn dat vanzelfsprekend ook."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden