De stichting die verantwoordelijk is voor de opening van het Brouwersgatse carnaval. Een strippenkaart voor volwassenen kost 11 euro, er zijn speciale strippenkaarten voor kinderen. Foto: Jurgen van Hoof
De stichting die verantwoordelijk is voor de opening van het Brouwersgatse carnaval. Een strippenkaart voor volwassenen kost 11 euro, er zijn speciale strippenkaarten voor kinderen. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Opening carnaval Brouwersgat

Willem-Jan Schampers

Tijdelijk zes kroegen op Bergstraat

Omdat het al een tijdje angstvallig stil was rondom de opening van het Brouwersgatse carnaval, besloten Henk Wessels, Jan van Gerven en Nand Verberne de koppen bij elkaar te steken. Het gevoel was immers dat er écht iets moest gebeuren. Henk: "We gingen naar de sleuteloverdracht en 's avonds was er een carnavalsmis in de Sint-Martinuskerk en het kapellenfestival. Van een eigen opening was geen sprake meer."

DOMMELEN - De drie zochten toenadering tot mensen van CV De Pintenwippers, de Doe Week, de Johanna's, Dommelsch Klupke, CV.NL en de 'ouwe' Dagschotels. "Samen staan we sterk. Nu hebben we ons nog alleen beziggehouden met de officiële opening, maar er is de intentie uitgesproken dat de verschillende clubjes straks elke dag iets gaan organiseren. Samen met de horeca gaan we zorgen dat de Dommelnaren, en dan speciaal de jeugd, weer enthousiast raken over carnaval. Onder meer met pop-up cafés en dj's op het Sint-Martinusplein." De enthousiastelingen van de Stichting Brouwersgatse Evenementen (SBE) kwamen tot wilde ideeën, maar gingen aan de slag met een heuse kroegentocht voor jong en oud. Nu zal menigeen zich achter de oren krabben: Brouwersgat kent slechts twee cafés. "Vandaar vier tijdelijke kroegen", lacht Leo Kuijlaars. "De middag begint om 14.30 uur bij de brouwerij. Hier kunnen de deelnemers een strippenkaart kopen voor de consumpties. Vervolgens gaan we naar de locatie van de oude kleuterschool, waar een mobiele bar staat. Daarna naar de oude boerderij die daar ligt en leggen we aan bij 'Ronnies Palace'. Tot slot wordt de échte horeca (De Bommel, De Berg en Dommelstroom) aangedaan." Henk: "We eindigen op het plein, waar een trailer en tent zijn neergezet. Dan wordt de jeugd (12 tot 18) verwacht, vanaf een uur of vijf. Daarvoor zijn ze uiteraard ook welkom, maar het programma op het plein is speciaal voor hen. De muziek is aangepast en er wordt geen alcohol geschonken onder de 18. Op het plein is ook de officiële opening door Prins Heerlijk van Brouwersgat. "Het moet één groot feest worden. Met om 18.30 uur een optreden van de Dorini's." Vanaf 19.30 uur is het feest op het plein en in de kroegen. Het traditionele kapellenfestival start dan. De organisatie is in handen van de Brouwersgatse Hofkapel, er nemen acht muziekgezelschappen aan deel. Nand: "We hopen dat er veel mensen op afkomen. Vooral ook de jeugd." Het programma op het plein duurt tot 23.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden