Team De Smeerkezen (in geelblauwe kleuren) tijdens het vier tegen vier-toernooi op Texel.
Team De Smeerkezen (in geelblauwe kleuren) tijdens het vier tegen vier-toernooi op Texel. (Foto: )

Vier tegen vier op Brugse Heide

Willem-Jan Schampers

Gezellig keezen in Valkenswaard

Na twee keer met veel plezier op Texel te hebben meegedaan aan een vier tegen vier-toernooi, heeft team De Smeerkezen besloten nu een eigen toernooi te organiseren in Valkenswaard. Het gaat hier om een combinatie van het bordspel Mens-erger-je-niet en het kaartspel Pesten. De Open Valkenswaardse kampioenschappen vinden plaats op 3, 4 en 5 april in de kantine van vakantiepark Brugse Heide in Borkel en Schaft. "Gezellig samen Keezen", grinnikt medeorganisator Jack Fiers.

VALKENSWAARD - Zijn vrouw Gerda vult hem aan: "In 2018 hebben we voor het eerst zelf een toernooitje gehouden in de Amundsenhal in Valkenswaard. Toen hadden we vijf teams. De tweede keer, vorig jaar, waren dit er acht. Nu hebben we het allemaal wat professioneler aangepakt en heb zich al veertien teams ingeschreven. Uit heel Nederland. Natuurlijk hopen we nog meer teams te kunnen verwelkomen. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: 4x4keezbord@gmail.com. Er is de mogelijkheid om te overnachten op het park."

Jack en Gerda, die samen met (schoon)zus Kitty en schoonbroer Johan het team De Smeerkezen vormen, hebben het spel leren kennen op vakantie in Frankrijk. "Het bleek hier om een officieel bordspel te gaan, Met een eigen website: www.keezbord.com. Het is Mens-erger-je-niet, waarbij de kaarten als dobbelstenen fungeren. We waren eigenlijk meteen enthousiast. In eerste instantie speelden we twee tegen twee, maar inmiddels zijn we overgestapt op vier tegen vier. Voor ons tactisch leuker en daardoor ook spannender. Tijdens de eerste editie in 2018 wonnen we zelf nog het toernooi, maar het niveau van de andere tegenstanders is bijzonder hoog."

Maar dan het spel: het doel van het spel is om samen met je team zo snel mogelijk met alle pionnen op de eigen thuisplaatsen te komen. Een speler mag ook met de pionnen van zijn medespelers spelen, ook als hij of zij zelf nog niet heeft opgezet. Jack: "De eerste ronde krijgt ieder speler vijf kaarten. De tweede en derde ronde vier. Na drie ronden worden alle kaarten weer bij elkaar gedaan en krijg je opnieuw drie ronden. Dit gaat door totdat er een team heeft gewonnen."

Op de kaarten staan acties die moeten worden uitgevoerd. 'Gerda: "Denk dan aan 'een pion uit het startveld op het bord zetten' of 'een pion twaalf plaatsen vooruit zetten'. Maar zo zijn er nog veel meer. Als een speler een kaart kan opgooien, moet hij dat ook doen. Ook als dit betekent dat hij zichzelf of een teamgenoot van het bord slaat. Er zijn nog meer regels, maar het beste is om het spel gewoon te spelen, dan kom je vanzelf achter hoe het allemaal werkt. Wij hebben gemerkt dat het dan steeds leuker wordt."

Op vrijdagavond is er de mogelijkheid om te oefenen. Op zaterdag (vijf ronden) en zondag (drie ronden) staan de wedstrijden en prijsuitreiking gepland. Deelname kost 27,50 euro per team. Voor meer info over deelname en overnachting: www.facebook.com/KeezeninValkenswaard.

Meer berichten