Het Dommelschlavenkoor in actie. Foto: Jurgen van Hoof.
Het Dommelschlavenkoor in actie. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

'Zingen maakt de mens gelukkiger'

Ton van Helvoort

12,5 jaar Dommelschlavenkoor

Of je het samen doet of in je eentje, toonvast of vals, hoe dan ook: zingen is gezond. Het is goed voor je longen, je hart en je humeur. Geen wonder dat steeds meer mensen gaan zingen. Binnenkort bestaat het Dommelschlavenkoor 12,5 jaar.

DOMMELEN - Het enthousiasme van Jack Adriaans en dirigent Peter van Wielink steekt je onmiddellijk aan. "Wat is er nu toch mooier dan zingen", zegt Wielink. "We hebben een prachtig koor met 45 leden, van wie de meesten Abraham of Sara al een poosje geleden gezien hebben. We zingen smartlappen en levensliederen die bij ons optreden vrijwel door iedereen kunnen worden meegezongen. Onze naam Dommelschlavenkoor verwijst enerzijds naar Dommelen, onze centrale woonplaats, maar ook naar het beroemde Dommelsch Bier waarmee we na het zingen eventueel onze dorstige kelen kunnen laven." Daarnaast is de naam ook een verwijzing naar het bekende Slavenkoor uit de opera Nabucco van Verdi. "Ons clublied is dan ook gebaseerd op die wereldberoemde aria. Met ons optreden leveren we niet alleen een bijdrage tegen de eenzaamheid van de ouderen in verzorgingshuizen, maar we treden ook op met onder meer een apart carnavalsrepertoire. Zo zingen wij op 24 februari op de carnavalsmiddag in Taxandria."

Daarnaast komen de leden met veel plezier zingen voor de Zonnebloem, ouderenbonden en in de diverse verzorgingshuizen. "Natuurlijk moet er ook, om bij te blijven, naar nieuwe liedjes worden gezocht. Daarvoor repeteren we twee keer per maand op de woensdagen in de even weken bij Bommel Partycentrum, van 20.00 tot 22.00 uur met rond 21.00 uur een korte pauze om onze kelen te laven." Adriaans zegt: "Overigens merken we vaak bij ons optreden dat de ouderen in de zaal de smartlappen die wij zingen allemaal goed kennen, maar niet altijd de juiste woorden weten. Daarom hebben wij onlangs bij ons optreden een megagroot scherm op de achtergrond geplaatst, waardoor iedereen in de zaal de tekst kan lezen en meezingen. Dat is natuurlijk voor onze dirigent ook ideaal."

In het voorjaar van 2020 viert het koor het 12,5-jarig jubileum. "Wij noemen het onder elkaar het winnen van een bronzen medaille. Toch hebben we naast onze optredens nog enigszins een zorg", zegt Peter van Wielink. De beste verdeling bij vijftig leden zou 25 mannen en 25 vrouwen zijn. Door omstandigheden is er nogal een terugloop bij de mannen geweest. "Dat is geen goede ontwikkeling, omdat juist in een gemengd koor een goede verhouding van stemmen erg belangrijk is. Een vrouwenstem is prachtig. Dat geldt ook voor een mannenstem. Een goede combinatie van beide stemmen zorgt voor een goed evenwicht bij het zingen, waarbij een mannenstem een lager gebied bestrijkt dan een vrouwenstem. Op woensdagavond 4 maart houden we daarom vanaf 20.00 uur een open repetitieavond in zaal van Bommel in Dommelen." Iedereen is dan welkom. Meer informatie via het nummer 0611233310.

Meer berichten