Prins Rens en adjudant Eric in een volle Teutenzaal. (Foto: Fred de Krom)
Prins Rens en adjudant Eric in een volle Teutenzaal. (Foto: Fred de Krom) (Foto: )

Mulkslobbers: 'Mee de jeugd veurop...'

Willem-Jan Schampers

Prins Rens (20) van Mulkgat

Mulkgat heeft wel eens vaker een jonge Prins gehad, maar zo jong als Rens Pijnenburg was er nog geen. En dan ook nog van buiten de Raad van Elf. Een bijzondere Prins, maar wel eentje die zijn mondje weet te roeren. "Onze vereniging De Boerkes bestaat elf jaar, dus het was een mooi moment om dit op een gepaste wijze te vieren. En hoe kan dit beter dan als Prins van CV De Mulkslobbers." En dan lachend: "Misschien levert het me vrijdag ook nog een leuke vriendin op!"

BORKEL EN SCHAFT - De andere leden van CV De Boerkes vinden immers dat hun Prins onderhand maar eens 'aan de vrouw' moet. Zij zijn dus op zoek naar een Prinses voor Rens. Via een open inschrijving zogezegd. En vrijdag, als de Prins zijn receptie houdt in De Teutenzaal (aanvang: 19.11 uur), is het ook nog eens Valentijnsdag. Bij deze dus de oproep van De Boerkes: 'Ben jij of ken jij een leuke spontane meid, die bier ken drinken als ne malle en wel houdt van wa vrijwilligerswerk op zijn tijd, dan zen wij op zoek naar jou. Meld je snel an via: prinszoektvrouw2020@gmail.com.'

Rens kan er hartelijk om lachen. Hij kent zijn maten. "We hebben 23 leden, van wie er zes al bij de oprichting bij waren. Wij houden wel van een geintje en zo is eigenlijk ook mijn kandidaatstelling voor Prins ontstaan. We zijn vooral bekend van onze deelnames aan de optochten in Borkel en Valkenswaard. De laatste jaren worden onze wagens wat kleiner, maar we zijn nog steeds enthousiaste bouwers. Sinds een paar jaar zijn we ook steeds meer samen met de Raad van Elf gaan optrekken. Mee naar feesten en recepties. Toen is langzamerhand ook het idee ontstaan om een keer Prins te worden. Ik heb me al in het voorjaar van 2019 aangemeld!"

In een gesprek met secretaris Eric Hoeks kwam naar voren dat het wel een heel bijzonder situatie was: een Prins van buiten de Raad. "Maar Eric was meteen enthousiast. Ik ben natuurlijk ook geen onbekende binnen de Mulkgatse carnaval. De afgelopen twee jaar heb ik zeverzoniemeester Twan een paar keer vervangen als presentator en is de bedoeling dat ik die rol in de toekomst ga overnemen. Vandaar dat ik nu voor Prins ben gegaan. Straks heb ik misschien geen tijd meer. En ben ik te oud. Haha!" Op 21 mei wist Rens dat hij de nieuwe Prins zou worden. "Alleen Plissie Marttien Sprengers en mijn adjudant Eric waren op de hoogte. Zelfs mijn ouders wisten het niet."

Vanuit de kapel zijn - tijdelijk - twee leden ook beschikbaar als persoonlijke assistenten van de Prins. "PersoNOLcoach (Nol Kuijken) en AccessoiRIA (Ria Hoeks) zorgen voor mijn welzijn. Een geruststellende gedachte voor de eerstejaar student facilitair leidinggevende aan het Summa College in Eindhoven. "Tja, door alle carnavalsperikelen staan zijn activiteiten voor Fanfare EMOS, het Bloemencorso, de KPJ, De Boerkes en de Projectgroep Verenigingen van Dorpsinitiatief even op een lager pitje. "Maar ik ben en blijf een trots Boerke. Vandaar ook dat ik onder mijn Prinsenmantel een blouse van De Boerkes draag."

Meer berichten