Prins Heerlijk, adjudant Lekker en hun ouders Carel en Wies van Bommel. (Foto: Carlo van den Broek)
Prins Heerlijk, adjudant Lekker en hun ouders Carel en Wies van Bommel. (Foto: Carlo van den Broek) (Foto: )

'Als ge bent geboren aan d'n toog...'

Willem-Jan Schampers

Prins Heerlijk van Brouwersgat

"Als zoon van een kastelein zat carnaval al vroeg in mijn bloed. En het is er nooit meer uitgegaan. Elk jaar het café versieren en dan tijdens carnaval twee dagen achter en twee dagen vóór de bar. Samen met ons pap en mam, mijn zus Maaike en broer Frank en weer wat later met mijn vrouw Kim, genoot ik iedere keer weer met volle teugen. Aan Prins worden had ik echter nooit gedacht!"

DOMMELEN - Aan het woord is Rob van Bommel, alias Prins Heerlijk van Brouwersgat. Samen met broer (adjudant Lekker) regeert hij over carnavalesk Dommelen. "Ik ben al wel vele jaren lid van CV De Pintenwippers ('Pa betaalde, haha!'), maar verder had ik geen rol in het officiële carnaval. Als het over het Prinsschap ging, had ik vaak wel een grote mond. Dat is blijkbaar toch blijven hangen bij de kiescommissie, want op een gegeven moment werd ik gebeld door voorzitter Peter van den Broek. Ik schrok eerst wel even, maar daarna voelde ik me vooral vereerd en vond ik het eigenlijk superleuk."

Uiteraard werd eerst overleg gepleegd met zijn vrouw en vervolgens kwamen de voorzitter en president van De Pintenwippers op bezoek om alles door te spreken. "Ik had meteen allerlei wilde ideeën en samen met Frank heb ik heel wat gebrainstormd. En dit moesten we natuurlijk heel voorzichtig doen, want niemand mocht weten dat wij Prins en adjudant zouden worden. Grappig genoeg werd mijn naam geregeld genoemd in het geruchtencircuit, maar verder had niemand een vermoeden. Als afleiding heb ik me toen maar aangemeld als lid van de Raad van Elf. Gelukkig kwam ik door de ballotagecommissie. Anders hadden we écht een probleem gehad...!"

Ook regelde de nieuwe Prins ook nog twee extra 'gastraadsleden'. "Mijn schoonvader Arnold en mijn zwager Robin zijn speciaal voor mij lid geworden. En wie weet wat de toekomst brengt. Ik ben sowieso trots dat we sinds dit seizoen ook twee vrouwelijke leden hebben. Anno 2020 vind ik dit niet meer dan normaal. En Linda en Marion kennen het klappen van de zweep, dus dit komt zeker goed." Rob geeft aan dat hij zijn geheimhoudingsplicht wel ontzettend veel plezier heeft gehad. "Het was geweldig om te zien en te horen hoe mensen bezig waren met 'wie wordt de nieuwe Prins'. De enige die het enigszins 'verdacht' vond dat ik bij de Raad kwam, was Veldwachter Jan van Erp. De rest had geen enkele notie."

De Prins van Brouwersgat, in het dagelijks leven politieagent ('Ik heb al in een vroegtijdig stadium mijn leidinggevende en teamchef ingelicht, want ik moest natuurlijk wel vrij worden gepland'), kijkt vooral uit naar zijn receptie (op zondag 16 februari in de theaterzaal van De Belleman) en 'Op audiëntie bij de Prins'. Deze laatste feestavond heeft hij grotendeels zelf geregeld. "Op zondagavond in De Bommel. Ik ben zeer benieuwd hoe dit gaat lopen. Zelfs de artiesten heb ik zelf benaderd." En voor de rest? "We hebben voor alle dagen oppas geregeld voor onze kinderen Finn en Pipp, dus we kunnen helemaal los!"

Meer berichten