Jessica Murk kreeg zaterdag de Federatieonderscheiding omgehangen. Foto: Jurgen van Hoof
Jessica Murk kreeg zaterdag de Federatieonderscheiding omgehangen. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Laatste zitting bij Zaal Lavrijssen

Willem-Jan Schampers

Onderscheiding voor Jessica Murk

Jessica Murk heeft zaterdag tijdens de 'Leste Zitting van Peer en Rita' de Federatieonderscheiding ontvangen. Zij is vooral bekend als toneelmeester bij de Vorstenzittingen, maar ook in andere hoedanigheden zeer actief in de Striepersgatse carnaval. Voornamelijk bij de technische commissie, maar ook bij CV De Vurdeurtrekkers en CV Niet te Stoppen.

VALKENSWAARD - De Federatieonderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de carnaval. De de stille kracht in een vereniging of in de stichting, die bergen werk verzet. Liesbeth van den Oever, voorzitter van Carnavalsfederatie Striepersgat: "Dit jaar hebben we letterlijk de harde werker van achter de schermen gevonden. Jarenlang actief als toneelmeester. Sjouwend met attributen, tafels, stoelen, een beetje verborgen achter het gordijn. Stil en krachtig. In haar eentje duwt ze de gehele 'prinsenbak' naar voren als deze toch een stukje meer het podium op moet. Klein van stuk, maar met een verbazingwekkende kracht."

Al jaren actief in het carnaval, werd Jessica in 1998 lid van de technische commissie van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat. En ook voor CV De Vurdeurtrekkers liep ze zich het vuur uit haar sloffen. Als Koptrekker toonde ze zich een ware de leider van de carnaval, als adjudant een krachtige hulp en als wagenbouwer de echte techneut. Feestcommissie, organisatie van Koning der Prinsen, penningmeester, ondersteuning bij de begeleiding van de Hofmarjannekes, Zorgzaam voor de meiden, zoals ze door het vuur gaat voor iedereen die haar lief is. Tegenwoordig is Jessica lid van CV Niet te Stoppen. En nog steeds actief als toneelmeester tijdens de Striepersgatse zittingen.

Ook al was dit zaterdag voor het laatste bij zaal Lavrijssen. Een bijzonder moment waarbij diverse keren werd stilgestaan. Peer en Rita Lavrijssen werden door de Stichting Carnavalsviering Striepersgat onderscheiden met de zilveren Tuitknak. Daarnaast stonden ook de Vier Mutse, met Toon Lavrijssen in een gastrol als zijn broer Peer, in een hilarische sketch stil bij het afscheid. Hard gelachen werd er bij de tonpraoters Berry Knapen en Frank Schrijen en het muzikale optreden van de 'Heren van de Hofkapel'. De bomvolle zaal Lavrijssen genoot verder van de dansende Partners van Niks, de Hofmarjannekes, Paul Brugel en Ties van Gerven (nummer 1 en 3 van Groot Striepersgats Liedjesfestival), de 'Queens van de Hofkapel' en een swingende ode aan Peer en Rita van enkele leden van de Raad van Elf.

Volgens Vorst William Damen, lid van de commissie Bals & Zittingen, komt er ook volgend seizoen weer een zittingsavond. "Of meerdere, dit hangt af van de publieke belangstelling. We moeten alleen op zoek naar een nieuwe locatie. Zoveel geschikte zalen zijn er niet meer in Valkenswaard." Inmiddels worden met name Theater De Hofnar en zaal Maenen genoemd. Eerder werd bekend dat het Brabants kampioenschap tonpraoten voortaan plaatsvindt in De Hofnar.

Meer berichten