V.l.n.r. lid Willy Smolders, voorzitter Harry Driesen en secretaris Ans Outhuijse. Foto: Jurgen van Hoof.
V.l.n.r. lid Willy Smolders, voorzitter Harry Driesen en secretaris Ans Outhuijse. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Sociëteit Wedert nog springlevend

Ton van Helvoort

Zestigjarig bestaan in zicht

Het is ooit begonnen met een vriendenclub van zes mannen die destijds regelmatig samenkwamen in de bovenzaal van Concordia. Nu komt het 60-jarig jubileum van sociëteit Wedert in zicht.

Valkenswaard - Er werd besloten om die vriendenkring een officiële status te geven, met als voordeel dat dan de openingstijd van Concordia van twaalf naar twee uur 's nachts geschoven kon worden. Dat had te maken met het aanvragen van vergunningen. Op 10 januari 1963 was de definitieve oprichting van Sociëteit Wedert een feit. Wim Vughts werd de eerste voorzitter. Helaas overleed hij één jaar later bij een ongeluk. Nadat er diverse andere voorzitters waren geweest, nam in 1977 Wim Schriks die taak over. Hij was al sinds 1964 lid. "Het was echt een geweldige tijd", zegt huidige voorzitter Harry Driessen.

"Vriendschap was en is nog steeds de bindende factor van onze Sociëteit. In januari 2003 hebben we ons 40-jarig jubileum gevierd met een receptie in Galerie Lambèr aan de Markt. Begonnen met relatief nog jonge mannen, zijn we inmiddels toch wel een club geworden van veelal gepensioneerden. Maar het doel van onze Sociëteit is in al die jaren onveranderd gebleven: we komen op donderdag bij elkaar en er wordt gezellig wordt gebuurt. De plaatselijke politiek of andere belangrijke gebeurtenissen zijn natuurlijk regelmatig onderwerp van gesprek. Daarnaast worden er uitstapjes gemaakt of gezamenlijk lezingen bijgewoond, waarvan we weer iets kunnen leren dat wellicht voor onze Sociëteit belangrijk is."

Na het 40 jarig-bestaan is men al volop bezig met het 60-jarig bestaan in januari 2023. "Beeld je eens even in dat daar, normaal gesproken, nog best veel van de huidige leden aanwezig kunnen zijn. Ondanks de wat hogere leeftijden. Als ik het enthousiasme zie op de bijeenkomsten in Markt 14, dan kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat onze Soos nog steeds springlevend is. Vergeet niet", zegt Driessen, "dat de ouderen door de jaren heen overal nog actief zijn. We worden steeds ouder. We zitten in een tijdperk van internet en nieuwe technologie, waar we dagelijks mee te maken hebben. Dat kan ouderen best wat problemen geven en laat ons eerlijk zijn: op hogere leeftijd valt het dan niet mee om toch nog cursussen te gaan volgen. Maar om toch nog bij te blijven en mee te kunnen praten is een Sociëteit als Wedert een ideale organisatie."

Door lid te worden van de Sociëteit en de bijeenkomsten te bezoeken zal men ervaren dat ook anderen die problemen kennen. Zo gaat men er zelf wellicht toch beter mee om. "Bij onze Sociëteit staat zorg en kameraadschap hoog in het vaandel. En als men niet jonger is dan 60 jaar, maar ook weer niet ouder dan 80 jaar, kom dan eens op de eerste donderdag van de maand naar Café Restaurant Markt 14. Men kan dan al meedenken hoe we in januari 2023 ons 60-jarig bestaan zullen gaan vieren. Bij interesse graag even bellen naar 0655184578", zegt Harrie Driessen.

Meer berichten