Het team dat elk jaar voor een geweldig feest zorgt. V.l.n.r.  Joris, Maartje, Loys, Sandra, Anni, Majo en Gerrit.
Het team dat elk jaar voor een geweldig feest zorgt. V.l.n.r. Joris, Maartje, Loys, Sandra, Anni, Majo en Gerrit. (Foto: )

Organisatie Sinterklaashuis is trots

Ton van Helvoort

Winnaars vrijwilligerstrofee

Dat de organisatie van het Sinterklaashuis in Valkenswaard veel waardering krijgt voor hun jaarlijks initiatief werd nog eens extra belicht door het ontvangen van de vrijwilligerstrofee in de categorie Buurt en Wijk.

Valkenswaard - "Het was een volslagen verrassing voor ons", zegt Anni Janssen namens het hele team. "We zijn er ontzettend blij mee en zien het als een kroon op ons werk. Wellicht lijkt het voor de buitenstaander een organisatie die jaarlijks rond het feest van Sinterklaas druk bezig is om alles rond te krijgen. Als het nog volop zomer is met mogelijk temperaturen boven de dertig graden zijn wij echter al weer bezig met de voorbereiding op het leukste kinderfeest van het jaar."

Afgelopen december was het alweer de vijfde keer dat Sinterklaas werd ontvangen in zijn eigen slaapkamer in het IVN-gebouw aan de Bosstraat 25 in Valkenswaard. Hij logeert daar dan enkele dagen en de kinderen kunnen de Sint daar bezoeken. Er zijn in die dagen veel activiteiten en spelletjes, en dat samen met de zwarte Pieten. "Men moet het echt eens zelf hebben meegemaakt hoe die kinderen dan genieten. Maar al dat werk doen wij niet alleen."

Want ook kinderboerderij De Kleine Meer draagt zijn steentje bij, met alle soorten spelletjes. In een grote tent kunnen de kinderen dan naar hartenlust deelnemen aan oud-Hollandse spelen. Op het veld staan bovendien twee goals zodat er ook een partijtje voetbal met de Pieten kan worden gespeeld. "Natuurlijk kunnen wij dat alleen niet georganiseerd krijgen", zegt Anni Janssen. "We beginnen al in juli met de voorbereiding van dit voor de kinderen unieke feest. Daarbij hebben we van 75 vrijwilligers heel veel hulp."

Die bestaat onder meer uit de opbouw en aankleding van de slaapkamer van de Sint. Ook de grote tent kan niet zonder die hulp worden opgezet. Tevens staan er vrijwilligers klaar bij het schminken, bij de catering/schoonmaak en film en foto's maken. "Kortom: ze ondersteunen ons bij tal van activiteiten. Als we zeggen dat we al in juli met de voorbereidingen starten, zal menigeen denken dat het wel erg vroeg is." Toch is dat niet zo. "Er moet zoveel geregeld worden. Dat het Sinterklaashuis in Valkenswaard goed aanslaat, blijkt uit de nog steeds groeiende belangstelling. Helaas is er in Nederland voor steeds meer tradities minder animo. Dat is best begrijpelijk, omdat er in de wereld, en dus ook in ons land, veel verandert. Maar het oude Sinterklaasfeest mag in onze ogen nooit worden vergeten."

"Als men in die dagen op de IVN-locatie die blijde gezichten ziet, en dat niet alleen van de kinderen maar ook van de ouderen, dan is het voor ons een extra stimulans om het Sinterklaasfeest in het IVN-gebouw nog veel jaren te organiseren. En als wij te oud worden om dat nog goed te doen, dan hebben wij de wetenschap dat onze opvolgers al klaar staan om de organisatie over te nemen."

Ook zij zullen dan ongetwijfeld eens de vrijwilligerstrofee ontvangen.

Meer berichten