Joke Cootjans,  Koos Kwinten, Theo Geldens, Nel Loos,  Annie Wagemakers, Lucie van Dingenen,  Annie van Aalst, Silvia Hol, Dini Bevelander.
Joke Cootjans, Koos Kwinten, Theo Geldens, Nel Loos, Annie Wagemakers, Lucie van Dingenen, Annie van Aalst, Silvia Hol, Dini Bevelander. (Foto: )

'Liefde en toewijding voor een ander'

Ton van Helvoort

Rode Kruis huldigt jubilarissen

In Nederland staan bijna 21.000 vrijwilligers paraat om in actie te komen bij rampen of ongelukken en om EHBO te verlenen op evenementen. Of om kwetsbare mensen voor te bereiden op noodsituaties. Met kennis van EHBO kan men zo nodig levens redden. En dat in en om het huis, maar ook op de werkvloer, school en sportclub. Ook in Valkenswaard is het Rode Kruis zeer actief.

Valkenswaard - Ruim vijftig vrijwilligers staan klaar om waar nodig te helpen. Vorige week was er voor hen een gezellig samenzijn, waarbij onder het genot van de traditionele stamppot een aantal jubilarissen werden gehuldigd voor hun jarenlange inzet. Uit handen van Theo Geldens, verantwoordelijke van het Rode Kruis Valkenswaard/A2, ontvingen de dames - Joke Cootjans, Koos Kwinten, Nel Loos, Annie Wagemakers, Lucie van Dingenen, Annie van Aalst, Silvia Hol en Dini Bevelander - een boeket bloemen dat ze stuk voor stuk hard verdiend hebben.

Waardering

Geldens sprak dan ook zijn waardering uit voor het goede werk dat ze nu al jarenlang doen. "Altijd klaar staan voor een ander is een geweldige goede eigenschap. Het lijkt allemaal zo gewoon dat er bij onder meer sportwedstrijden altijd EHBO aanwezig is. Vandaag is het dan ook een goed moment om even stil te staan bij alles wat u voor onze gemeenschap in al die jaren heeft betekend. U heeft met veel liefde en toewijding het belang van die ander centraal gesteld en daarvoor hebben wij veel bewondering."

Trots

"Het maakt u allen tot unieke medemensen en daar mag u met recht trots op zijn", aldus Theo Geldens, namens het bestuur van het Rode Kruis Valkenswaard. Natuurlijk zijn we nooit te oud om te leren. Om die reden worden er uitgebreide cursussen EHBO gegeven met de wetenschap dat kennis van EHBO levens kan redden.

Weet men wat te doen bij bewusteloosheid of een hersenschudding? Kan men een kind, vader, moeder of een collega helpen als dat nodig is? "Zorg daarom dat men weet wat men moet doen. Bij een ongeval is men er mogelijk als eerste bij, zodat je onmiddellijk kan helpen en in de praktijk kunt brengen wat je eerder in zo'n cursus EHBO hebt geleerd."

Weet men wat te doen bij bijvoorbeeld een bewusteloos persoon?

Snelle hulpverlening staat of valt immers met goede EHBO-kennis. Er worden in Nederland op veel plaatsen, verspreid door het hele land, cursussen EHBO gegeven. Het Rode Kruis Valkenswaard/A2 is gevestigd aan de Gelukken 15a. Meer: www.rodekruis.nl.

Meer berichten