Brabants Kampioen Tonpraten Dirk Kouwenberg. Hij won ook de publieksprijs. Foto: Jurgen van Hoof
Brabants Kampioen Tonpraten Dirk Kouwenberg. Hij won ook de publieksprijs. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Brabants Kampioenschap Tonpraoten: 'Grappigheid' bij 'Roodkapje'

Het was hoogstwaarschijnlijk een verspreking, maar Prins Joep d'n Urste van Striepersgat zorgde vrijdagavond - onbedoeld - voor een nieuwe typering van een héél goede tonpraoter. Iemand die voor 'veel grappigheid' zorgt. En dit was zeker van toepassing op de nieuwe Brabants kampioen Dirk Kouwenberg.

Valkenswaard - De 39-jarige droogkloot uit Nuland zorgde voor een spervuur van grappen en dolkomische verzinsels. De vrijgezel, door zijn vrienden in de ton gezet, was hiermee zowel bij de jury als het publiek de favoriet.

Al vóór de pauze leek het pleit beslecht, toen de toppers Andy Marcelissen, Berry Knapen én Kouwenberg hun buut aan het publiek hadden laten horen. Met alle respect voor debutant Tom van Osch, die het heel aardig deed, maar gewoon weg (nog) te kort schoot. Marcelissen (vierde) was weer onnavolgbaar als wielrenner Bram Fetamine. De woordspelingen en soms absurde vondsten zette de zaal meteen in vuur en vlam. En alles kwam voorbij: van EPO en aambeien, tot plassen op de fiets en de driedaagse van Borkel en Schaft. "Ik word steevast laatste, maar dan merken ze ten minste niet dat ik doping gebruik. Ik ben niet gek!"

Nauwelijks bekomen van deze stortvloed aan meligheid, kreeg het publiek de belevenissen van Rinus d'n Dekker voor de kiezen. Knapen (derde) was weer als vanouds, met een schitterende mimiek en grappen die soms op het randje waren. "Ik heb laatst nog in Parijs gewerkt. Hadden we een klein brandje. Notre Dame zeg! Gelukkig was het al een oude kerk..." En wat te denken van fluiten naar vrouwelijk schoon? Knapen: "Dit mag blijkbaar niet meer. Maar dames, het is een compliment. Als wij niet meer naar jullie fluiten, dan bende lilluk over d'n datum!" Een zeer geslaagd optreden, dat veel bijval kreeg.

Vijf dakdekkers die tijdens een personeelsuitje gaan golfen. Dat kan nooit goed gaan!" Nadat het publiek even op adem had kunnen komen, was het de beurt aan Kouwenberg. Hij was tijdens zijn vrijgezellenfeest in Valkenswaard verzeild geraakt en moest van zijn vrienden allerlei opdrachten vervullen. Zo ook '15 minuten lullen in de ton'. En dit ging hem heel aardig af. Niet in de laatste plaats tot tevredenheid van Kouwenberg zelf. Wat een schitterende humor en wat een originele en vlijmscherpe woordgrappen! Hoogtepunten waren het bezoek aan de Wallen en het voedselgevecht bij Van der Valk. Dan kun je zomaar gewond raken. "Tja, en Jaap kan niet tegen bloed. Daarom heeft hij denk ik nog nooit langer dan drie weken een vriendin gehad." Na de pauze was er nog één verrassing: debutant Joep de Wildt, als 'Kleinzoon van zijn lieve opa'. Met "Ik heb wel pech met de loting, recht tegenover Jinek", zette de jongeling meteen de toon. En dit hoge niveau hield hij vast. Met een prachtige mimiek, een perfecte timing en sterke grappen. "Ik heb een moeilijke jeugd gehad. Mijn ouders zijn nooit gescheiden." Een échte knaller, ook tot groot genoegen van de jury en het publiek. De Wildt werd knap tweede.

Tekst: Willem-Jan Schampers

Meer berichten