Lisette Almering–Strik studeerde af met het proefschrift ‘Moderne religieuze kunst in Nederland van 1945-1962’.
Lisette Almering–Strik studeerde af met het proefschrift ‘Moderne religieuze kunst in Nederland van 1945-1962’. (Foto: )

Lezing over vrouwenkiesrecht

Lisette Almering-Strik, conservator/curator van het Nederlands Steendrukmuseum Valkenswaard, verzorgt een lezing die bij de huidige expositie in het steendrukmuseum aansluit. Dat vindt plaats bij heemkundekring Weerderheem in de foyer van Cultuurcentrum Carolus.

Valkenswaard - De uiteenzetting van Lisette Almering-Strik schetst de maatschappelijke positie van de vrouw in de eerste helft van de twintigste eeuw vanuit de aandacht en de wijze waarop vrouwen zijn afgebeeld in de affichekunst. Zij heeft daar uitvoerig onderzoek naar gedaan. Dat de positie van vrouwen significant veranderde is te zien aan de wijze van afbeelding op affiches en pamfletten: van geromantiseerde en ideale vrouwen tot vrouwen in alle realiteit en vechtend voor gelijke rechten. In 1919 kregen vrouwen bij verkiezingen het volledige stemrecht. "Vooral de suffragettes, strijders voor vrouwenrechten tijdens de eerste feministische golf, gebruiken de steendruktechniek voor de verspreiding van hun gedachtegoed. Voorvechtster Aletta Jacobs zorgt uiteindelijk met de vrouwenbeweging voor een doorbraak." Het is op dinsdag 21 januari om 20.00 uur. Toegang is gratis voor iedereen.

Meer berichten