De kinderen op het podium voor de musical The Lion King. Foto: Jurgen van Hoof.
De kinderen op het podium voor de musical The Lion King. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Jonkies spelen musical The Lion King

Ton van Helvoort

Helemaal zonder hulp

The Lion King, met de Nederlandse titel De Leeuwen Koning, is een Amerikaanse animatiefilm en musical. In Valkenswaard vierden ruim twintig kinderen dit stuk op.

Valkenswaard - Het verhaal speelt zich af op de Afrikaanse savanne, waar de koning van de dieren, de leeuw, heer en meester is. De dieren kunnen praten en denken als mensen. In 1997 werd die film voor de eerste keer als musical uitgevoerd. In Nederland was dat in 2004. Wereldwijd hebben ruim 80 miljoen mensen een bezoek aan de musical gebracht. Intussen leven we in 2020 en de musical The Lion King leeft nog steeds. Zo bezocht Romy van groep acht van basisschool de Pionier de voorstelling. Samen met enkele vriendinnen kwamen ze tot de conclusie dat zij zo'n musical ook best zouden kunnen spelen. Met kinderen van de Pionier en Het Smelleken werd het idee verder uitgewerkt.

Tatum, Kiet, Diede en Romy namen het initiatief. Ze stelden één belangrijke voorwaarde. Ze wilden geen hulp van ouders, schoolbegeleiding of een regisseur. Zo geschiedde. Afgelopen vrijdag stonden 24 enthousiaste kinderen in een sfeervol aangepaste ruimte van Du Commerce. Klaar om voor hun ouders en bekenden The Lion King op te voeren. Ze hadden alles zelf geregeld en gemaakt, zoals de kleding. Daarnaast waren de teksten uit het hoofd geleerd. Het was wel een heel bijzonder clubje dat daar op het toneel stond. Daar waren de ouders dan ook terecht trots op.

Bij de kinderen was in alle opzichten een geweldige samenwerking. Elkaar even opvangen als de tekst een momentje niet liep en samen ook de decors wisselen. Als men niet beter zou weten dan was het nogal moeilijk te geloven dat die kinderen alles zelf hebben gedaan. En toch was dat zo. Het laat overigens nog eens zien waar kinderen toe in staat zijn als zijzelf de regie in handen mogen nemen. Bekende en verborgen talenten krijgen op deze manier letterlijk een podium. Aan alles was gedacht, zoals een heel apart affiche waarop voor alle duidelijkheid was vermeld dat er geen entree werd gevraagd.

Natuurlijk waren de kinderen ook best wat zenuwachtig. Een uitvoering voor hun ouders bracht hen, zo op het oog al ervaren toneelspelers, echter niet in de problemen. Dat de kinderen na afloop een welverdiend applaus kregen was een onderstreping voor de bewondering van de aanwezigen. Het lijkt wellicht eenvoudig, maar begin er maar eens aan. Ruim negentig minuten, zonder pauze, de zaal stil houden zodat de teksten goed verstaanbaar waren.

Een van de ouders verwoordde het voortreffelijk. "Het is", zei ze, "belangrijk om dit soort initiatieven te omarmen. Het is goed voor de ontwikkeling van de kinderen. Als ze ouder worden, hebben ze hier absoluut baat bij. Op deze manier hebben ze toch weer veel geleerd, ook al staat het dan niet in de studieboeken. Alle bezoekers, maar zeker ook de kinderen, gaan na afloop met een tevreden gevoel naar huis. Het was echt een heel bijzondere avond."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden