Vuurwerk, wees eerlijk, het blijft schitterend om te zien. Maar, wees ook eerlijk, het is  zeer gevaarlijk en veroorzaakt veel overlast. Foto: Stock.
Vuurwerk, wees eerlijk, het blijft schitterend om te zien. Maar, wees ook eerlijk, het is zeer gevaarlijk en veroorzaakt veel overlast. Foto: Stock. (Foto: Henk Hendrikx)

Houd rekening met elkaar, alstublieft!

Redactie

Oudjaarsavond nadert. En daar hoort - vooralsnog - vuurwerk bij. Zeker, vuurwerk kan mooi, leuk en spannend zijn, maar het brengt ook de nodige risico's met zich mee. Ieder jaar opnieuw lopen mensen door vuurwerk letsel of schade op. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de overlast door vuurwerk.

Regio - Om te voorkomen dat het mis gaat is het gebruik van vuurwerk gebonden aan strikte regels. Zo mag in Veldhoven vuurwerk alleen tijdens de jaarwisseling op dinsdag 31 december tussen 18.00 uur in de avond en 02.00 uur in de nacht worden afgestoken. Daarnaast gelden nog de strenge eisen als het gaat om kwaliteit en keuring. Zo zijn in Nederland niet alle soorten vuurwerk legaal omdat het vuurwerk te krachtig is. Of zelfs niet gekeurd.

Ondanks de strikte tijdspanne waarbinnen vuurwerk tijdens de jaarwisseling afgestoken mag worden, klinkt nu al regelmatig vuurwerk. Wat veel mensen niet weten is, dat het vuurwerk betreft van de zogenoemde categorie C1. En dat is dus vuurwerk dat het hele jaar door afgestoken mag worden. Check dus goed de verpakking van het vuurwerk, waarop dit moet staan. Eis blijft evenwel, dat overlast door niet - zeg maar liever: nooit! - is toegestaan.

Het gevaar dat door vuurwerk kan ontstaan, mag niet onderschat worden. Kleine hoeveelheden, zeker bij illegaal vuurwerk, kan bijzonder gevaarlijk zijn. Met als gevolg persoonlijk letsel of schade aan huizen of auto's. Nog altijd zijn er elk jaar vuurwerkslachtoffers te betreuren omdat ze illegaal of ongekeurd vuurwerk afsteken. Veelal betreft het jongeren.

Overlast door vuurwerk is ieder jaar opnieuw ook een groot punt van aandacht. En veelal wordt dat ook veroorzaakt door jongeren, die al enkele dagen vóór oudjaar en op oudjaarsdag zèlf door de wijken trekken en vuurwerk afsteken. Dat geeft de nodige overlast. Overigens niet alleen voor mensen. Ook huisdieren, met name honden en katten, schieten deze dagen in de angststress. De politie treedt hiertegen hard op. Hoge boetes voor overtreders.
In Veldhoven werken de gemeente en de politie met verschillende instanties samen om vuurwerkongelukken te voorkomen en om overlast aan te pakken. Wie meer daarover wilt delen, zie de onderstaande website. Het telefoonnummer eronder is om overlast door vuurwerk te melden.

www.politie.nl/themas/vuurwerk

(0900) 88.44

Meer berichten