Berry Knapen is een van de tonpraoters die tijdens de Leste Zitting van Peer en Rita' optreedt.
Berry Knapen is een van de tonpraoters die tijdens de Leste Zitting van Peer en Rita' optreedt. (Foto: )

'Echt de Leste Zitting bij Peer en Rita'

Willem-Jan Schampers

Zaterdag 1 februari, zaal Lavrijssen

Aan alles komt een einde. Zo ook aan zaal Lavrijssen aan de Karel Mollenstraat-Zuid in Valkenswaard. Na de carnaval stoppen Peer en Rita Lavrijssen er mee. Om dit afscheid niet ongemerkt voorbij te laten gaan, heeft een groep enthousiaste carnavalsvierders, opererend onder de naam 'De Vrienden van Peer e& Rita Live', een sfeervolle zittingsavond in elkaar gedraaid. Op zaterdag 1 februari zijn onder meer tonpraoter Berry Knapen en amusementstrio Tadaa! van de partij.

VALKENSWAARD - "We hebben al meer dan honderd kaarten verkocht en zijn nauwelijks een week bezig", zegt Arno Jacobs, een van de organisatoren. Het is dan ook een echte topavond, zonder protocol en alleen maar optredens van Striepersgatse en buitendurpse artiesten. Naast Berry Knapen en Tadaa! verschijnen ook Heddewellus, Frank Schrijen en Christel van den Dungen op het podium van Lavrijssen. Voeg daartoe de Striepersgatse Hofkapel, De 4 Mutsen, de Raad van Elf van Striepersgat, de Partners van Niks en Jeugdvorst Ties van Gerwen en je kunt al spreken van een zeer leuke avond. Er zijn nog meer optreden, maar hier kan ik nog niet te veel over zeggen. En ook niet over de geweldige surprise afsluitact."

De avond begint om 20.11 uur, met de binnenkomst van Prins Joep d'n Urste van Striepersgat, met de Raad van Elf. Nadat zij hebben plaatsgenomen op het podium, is het woord aan presentatrice Angelique Maenen, die deze speciale zitting op haar geheel eigen wijze aan elkaar praat. Arno: "Het is een doorlopend programma, dat tot ongeveer 00.15 uur duurt. Waarschijnlijk wordt tijdens deze avond ook de Federatie-onderscheiding uitgereikt." Kaarten kosten 11 euro en zijn te bestellen via delestezitting@gmail.com.

Op 1 februari wordt formeel een bijzonder tijdperk afgesloten. Dit begon in 1953, toen Jan en Toos Lavrijssen de zaak overnamen van een oom van Toos, Gerrit van Nunen. Het net opgericht ADA, de eerste Striepersgatse carnavalsvereniging Anders Dan Anders, was er toen al 'thuis'. Geen wonder dus dat café-zaal J. Lavrijssen de Residentie werd van de Prins. Zesenzestig jaar later is dit nog altijd zo.

In de afgelopen decennia is er nogal het een en ander veranderd, lacht Peer. "De gezelligheid is gebleven, maar de betrokkenheid lijkt soms minder groot. We zitten nu veertig jaar in de 'zaak' en eigenlijk is er nog geen één dag hetzelfde geweest. Over wat we hier allemaal hebben meegemaakt, kun je gemakkelijk een boek schrijven." Peer en Rita worden echter allebei een dagje ouder, vandaar dat besloten is om te stoppen. Peer is er heel duidelijk in: "Als de gebreken beginnen, kan het snel gaan. Ik heb van dichtbij meegemaakt met Henny van den Boomen. Hij was mijn beste maat, een échte carnavalsvierder. Hij had nog zoveel ideeën voor de carnaval, maar plotseling was hij er niet meer."

Peer kijkt uit naar de 'Leste Zitting'. "We zijn trots op wat we al die jaren hebben kunnen doen. Met dank ook aan ons personeel. Na carnaval is het tijd voor andere leuke dingen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden