De mezenkastjes met de betrokken leerlingen en wethouders Theo Geldens en Mieke Theus.
De mezenkastjes met de betrokken leerlingen en wethouders Theo Geldens en Mieke Theus. (Foto: )

Scholieren bestrijden de processierups

Redactie

Huisjes voor koolmezen

De eikenprocessierups zorgt elk jaar voor overlast. De brandharen van de rups zorgen bij aanraking met de huid voor jeuk en pijnlijke bultjes. Were Di-leerlingen gaan de strijd aan met het vervelende beestje.

Valkenswaard - De processierups komt van oorsprong uit delen van Zuid-Europa. Maar ook in Nederland was het aantal rupsen in de zomer van 2019 drie keer hoger dan een aantal jaar geleden. Dus ook in Valkenswaard wordt de overlast elk jaar groter. Omdat de bestrijding van de rupsen met een biologisch bacteriepreparaat niet altijd en overal mogelijk is, omdat er onder meer beschermde vlinders zitten, roept Valkenswaard de hulp in van de natuurlijke vijand van de rupsen: koolmezen. In samenwerking met het IVN heeft de gemeente aan tweedejaars leerlingen van Were Di 3 gevraagd mee te werken aan de bestrijding van de processierups.

Oorlog

Na enkele bijeenkomsten besloten de leerlingen de 'oorlog tegen de processierups' te starten. Coördinerend docent Pim Staals van Were Di is zeer positief over de inzet van de leerlingen. "Met een enorme energie werd er begonnen met het maken van koolmezenhuisjes, om daarmee de verdere groei van de processierups een halt toe te kunnen roepen. Dankzij diverse hulplijnen - zoals een vader met een eigen timmerbedrijf, diverse ondernemers, vrienden en handige kennissen - kwamen de eerste koolmezenhuisjes tot stand. Zo bracht één van de ouders op een avond lange planken met een busje naar school. Leerlingen hebben de planken toen bij een timmerbedrijf laten zagen en daarna zelf weer opgehaald met de fiets."

Dinsdag 26 november was voor al die leerlingen een bijzondere dag. Ze waren immers door de gemeente al eerder uitgedaagd om voor 1 december 500 mezenkastjes aan te leveren. Vol trots namen de wethouders Mieke Theus en Theo Geldens de koolmezenhuisjes in ontvangst. Ook een delegatie van het IVN was daarbij aanwezig. Het was een prestatie van de bovenste plank, waarvoor een 10 werd gegeven. Dat is bij bepaalde activiteiten zeer uitzonderlijk. Net als de leerlingen van Were Di zouden er ook een aantal statushouders aan het project deelnemen. Door ziekte van de coördinator is er dat jammer genoeg niet helemaal van gekomen.

De gemeente gaat binnenkort een aantal mezenhuisjes ophangen op plaatsen waar niet mag worden gespoten tegen de eikenprocessierups. Het IVN gaat de huisjes die over zijn aanbieden aan particulieren. Als men daar belangstelling voor heeft kan contact opgenomen worden met Gerrit Klitsie van het IVN. Dat kan via mail: gklitsie1947@kpnmail.nl.

Intussen kijken alle deelnemende partijen positief terug op een periode waarin de basis is gelegd om het gevecht met de processierups aan te gaan. Het is een voorbeeld hoe kinderen, mede dankzij een goede coaching, tot iets groots in staat zijn gebleken. Daarvoor past een welgemeend: chapeau.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden