Op de foto van de bevrijding van Valkenswaard staan ongetwijfeld een aantal mensen die hun eigen verhaal hebben.
Op de foto van de bevrijding van Valkenswaard staan ongetwijfeld een aantal mensen die hun eigen verhaal hebben. (Foto: )

Stichting zoekt ooggetuigen van oorlog

Ton van Helvoort

Herinneringen vastleggen

De laatste oorlog op Nederlandse bodem is al 75 jaar voorbij. Toch roept deze nog altijd veel vragen op.

Valkenswaard - Het Duitse leger valt op 10 mei 1940 ons land binnen. Vier dagen later is Nederland verslagen. Hoe herinneren ooggetuigen zich die oorlog? Het zijn vaak deze grote en kleine verhalen die samen de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog maken. Daarom wil de stichting Erfgoed 40-45 deze historie vastleggen voor het nageslacht.

Voor Valkenswaard duurde de Tweede Wereldoorlog van 10 mei 1940 tot 17 september 1944. Met de bezetting door het Duitse leger worden al vlug allerlei beperkende maatregelen genomen. Erfgoed 40-45 vraagt aan iedereen die een verhaal over die oorlog heeft om die ervaring door te geven, zodat bewoners ook in de toekomst kunnen zien wat er in die jaren is gebeurd. Op 1 januari 2019 waren er in Valkenswaard 2000 inwoners ouder dan 75 jaar, die de oorlog aan den lijve hebben ondervonden. Voor veel mensen wordt het verleden belangrijker naarmate men ouder wordt. "Veel ouderen, die de oorlog hebben meegemaakt, hebben nog bepaalde herinneringen. Zij willen, nu het nog kan, hun oorlogservaringen wellicht delen." Vaak hebben kinderen vragen over die donkere jaren: 'Opa, moest u in de oorlog ook naar school en hoe ging dat dan.' Dat is wat Erfgoed 40-45 wil vastleggen. "Hoe was het leven? Wat heeft men gezien? Wat mocht er wel en wat niet? En vooral: voor wie en wanneer was men bang?"

De afgelopen maanden waren er veel activiteiten rondom de bevrijding in de regio. "Nu voor stichting Erfgoed 40-45 de grootste drukte rondom de herdenking voorbij is, kunnen wij weer projecten oppakken die even zijn blijven liggen", zegt Raimondo Bogaars, secretaris van Erfgoed 40-45. Een van die projecten is het vastleggen van verhalen uit de periode 1940-1945. "Vaak zitten vooral oudere inwoners er nog steeds vol van. Gelukkig ligt de tijd van het gestamp van laarzen, de angst, het verdriet en woede ver achter ons. Daarom zoeken we nu mensen die de oorlog hebben meegemaakt en hun verhaal daarover willen vertellen. Dat is echt zéér belangrijk. Aan de hand van die verhalen is het immers mogelijk om een juist beeld te krijgen wat er zich in die tijd hier heeft afgespeeld. Natuurlijk zijn er ook al veel boeken over geschreven. Maar wij willen het nu ook een keer horen van iemand die het persoonlijk heeft meegemaakt."

Dat gebeurt middels interviews. Theo van Loo, inwoner van Valkenswaard, heeft ondertussen het eerste interview voor Erfgoed 40-45 al gehad. "We komen ieders verhaal thuis op papier vastleggen. En als het kan ook op film", zegt Raimondo. "We weten dat veel mensen denken dat hun verhaal niet interessant is, maar neem nu maar van ons aan dat alle ervaringen uit de oorlog belangrijk zijn. Vooral omdat we het nu nog kunnen vastleggen."

Voor het maken van een afspraak kan men contact opnemen via mail: info@erfgoed40-45.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden