Ouderen komen dankzij AutoMaatje, ook in Valkenswaard, weer onder de mensen. Foto: ANWB
Ouderen komen dankzij AutoMaatje, ook in Valkenswaard, weer onder de mensen. Foto: ANWB (Foto: paul tolenaar)

Een jaar lang AutoMaatje gevierd

Ton van Helvoort

Al meer dan 4200 ritten

Een jaar geleden was de eerste rit van ANWB AutoMaatje. Wethouder Kees Marchal gaf op 15 november dat jaar het officiële startsein van het project.

Valkenswaard - AutoMaatje Valkenswaard is een samenwerking tussen de gemeente, Cordaad Welzijn, de ANWB en vooral veel enthousiaste vrijwilligers uit Valkenswaard. Het was de start van een vervoersservice waarbij vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele buurtgenoten vervoeren, tegen een kleine vergoeding van dertig cent per kilometer. Het initiatief in Valkenswaard werd genomen door Henk den Hoed, die in zijn eigen omgeving zag dat steeds meer mensen moeite hadden met het gebruikmaken van de aanwezige vervoersvoorzieningen. Dat was dan vaak voor korte afstanden, zoals een bezoek aan de huisarts, de kaartclub of goede kennissen. Het bleek een schot in de roos.

Er zijn via Cordaad Welzijn al 45 vrijwilligers die inmiddels al meer dan 4200 ritten hebben uitgevoerd. Dat zijn er 85 per week, gemiddeld meer dan 10 per dag. "Maar", zegt één van de huidige chauffeurs, "het is niet alleen voor de ouderen die wij naar de plaats van bestemming brengen een beleving. Als chauffeur geeft het ook ontzettend veel voldoening. Vergeet niet dat we over een doelgroep in Valkenswaard praten die vaak een verminderde mobiliteit hebben, waardoor ze ontzettend beperkt zijn om nog eens een keer buiten de eigen deur te komen. Het wereldje wordt dan ook voor hen heel erg klein." Ze komen niet veel meer buiten of willen liever niet iemand vragen om hen een keer te vervoeren. De opluchting en dankbaarheid bij de mensen die gebruik maken van AutoMaatje is dan ook erg groot. "Dankzij AutoMaatje kunnen ze weer ergens komen."

Een andere chauffeur vertelt dat het rijden hem een gevoel van warmte geeft. "Ik laat altijd blije mensen achter", zegt hij. "De ouderen zijn vaak mensen die eenzaam zijn. Of hun kinderen wonnen niet in de buurt. Meestal moeten zij overdag ook werken. Wij als AutoMaatje halen de mensen thuis op, op een vooraf afgesproken tijd en bestemming. Mensen vinden dit echt super. Dat zeggen ze niet alleen: dat stralen ze ook uit. Hun wereld wordt immers weer een stukje groter en het zorgt ook nog eens voor een sociaal contact. Dat doet mij dan ontzettend goed. Dan besef je pas dat het merendeel van die oudere mensen ook lieve mensen zijn. Ze zijn echt oprecht blij dat AutoMaatje voor hun vervoer in de omgeving zorgt."

Natuurlijk zijn er ook kosten aan verbonden, maar omdat het vaak over korte afstanden gaat geeft zo'n vergoeding weinig problemen. "En", zeggen ze, "je wordt net als de koningin thuis afgehaald en ook weer netjes teruggebracht." Meer informatie? Neem contact op met Nikki van de Moosdijk van Cordaad Welzijn via 06-20862803 of automaatjevalkenswaard@cordaadwelzijn.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden