Volgens Richard Verheesen is iedereen uiteindelijk beter af bij het eten van 'gewone' groente en fruit.  (Foto: Bert Jansen).
Volgens Richard Verheesen is iedereen uiteindelijk beter af bij het eten van 'gewone' groente en fruit. (Foto: Bert Jansen). (Foto: Bert Jansen)

'Nederland' eet véél te weinig fruit

Willem Brouwer

Reumatoloog biedt een oplossing

Voldoende groente en fruit eten: dat wordt ieder mens van kleins af aan in de oren geknoopt. Maar er komt helemaal niets van terecht, weet reumatoloog Richard Verheesen uit Best.

EINDHOVEN - En dat is niet zomaar een mening. Verheesen (58), reumatoloog in het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven, schrok zich tien jaar geleden een hoedje toen hij een kijkje nam in de voedselconsumptiepeilingen, uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarin wordt, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, bijgehouden hoe het met de voedingstoestand van de Nederlandse bevolking staat.

,,De informatie in die rapporten waren destijds negatief, maar nu, tien jaar later, zijn 'we' amper iets opgeschoten. De overheid steekt een fortuin in allerlei campagnes om de mensen te informeren over het consumeren van groente en fruit, maar het kwartje valt klaarblijkelijk niet. Dat is triest om te zien."

In het meest recente rapport van het RIVM, die van 2012-2016, valt bijvoorbeeld te lezen dat de gemiddelde Nederlander 112 gram fruit per dag eet, terwijl 200 gram wordt aanbevolen. Verheesen vindt dat je het chronische voedingstoffentekort niet kunt blijven negeren. Een tussenoplossing is nodig, vindt hij. En dan heeft hij het niet over de standaard multivitaminepil die in de drogisterijschap ligt.

Jarenlang deed hij onderzoek naar de werking van ons lichaam. Zo concludeerde de Bestenaar dat we al miljoenen jaren elke dag iets anders eten en het lichaam daar dan ook op is ingesteld. ,,Ons lichaam is optimaal ingesteld op variatie en heeft een gigantisch compensatievermogen. Ik heb met mijn vrouw een variabele vitaminekuur van 28 dagen ontwikkeld. Dagelijks neem je willekeurig een van de zeven gekleurde pillen."

Het zit volgens Verheesen zo: ,,Als je de ene dag 300 procent vitamine C neemt, pak je de andere dag maar 10 procent. Op die manier belast je je systeem steeds op een andere manier. Zo zitten mijn supplementen, genaamd Varivit, in elkaar. Ingesteld op de natuur van de mens: gevarieerd", zo legt hij uit.

Verheesen spreekt van een tijdelijke oplossing, zolang 'Nederland' onvoldoende groente en fruit verorbert. Rijk hoeft hij er niet van te worden, stelt hij. ,,We hebben het product in Nederland ontwikkeld. De pillen zitten in een metalen blikje, een verpakking die biologisch afbreekbaar is. Mijn vrouw en ik hebben de ontwikkeling zelf op ons genomen, omdat de bedrijven in de supplementenwereld niet aan onze normen en waarden voldoen."

Maar uiteindelijk is iedereen beter af bij het eten van 'gewone' groente en fruit. ,,De ene dag een banaan en een mandarijn, de andere dag een appel en een peer en weer een andere dag een kiwi en wat druiven. Variëren is heel belangrijk, dat is ons lichaam gewend. Je zult er later plezier van hebben, om de kans op chronische ziektes te verkleinen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden