Opticien John de Crom redde - indirect - het zicht van Auke van Dalm-Creemers. (Foto: Jurgen van Hoof).
Opticien John de Crom redde - indirect - het zicht van Auke van Dalm-Creemers. (Foto: Jurgen van Hoof). (Foto: Jurgen van Hoof)

Accuraat handelen redt zicht Auke

Willem-Jan Schampers

Ogen vertellen iets over gezondheid

John de Crom is opticien van Specsavers in Valkenswaard. Hij krijgt elke dag weer bijzondere klanten in zijn winkel aan de Corridor, maar begin dit jaar stapte de 44-jarige Auke van Dalm-Creemers uit Lommel zijn zaak binnen. En wat John ook probeerde, hij kreeg het zicht van Auke niet verbeterd. Dit baarde hem zorgen en hij verwees haar – met enige aandrang – door naar een oogarts. In april werd Auke geopereerd aan een tumor…

VALKENSWAARD – Een uitzonderlijk verhaal? John vindt van niet. "We vormen als opticiens het voorportaal voor de oogarts. Als de mensen hier binnenstappen, hebben we een probleem dat ze graag opgelost zien. Negen van de tien keer meten we de ogen, wordt doorgesproken welke glazen er nodig zijn en adviseren we bij de aanschaf van een bril. Het is echter wel belangrijk dat je luistert naar de klant, bepaalde signalen oppikt en klachten serieus neemt. Ik weet niet of het te maken heeft met 22 jaar ervaring, maar bij mij gingen alle alarmbellen rinkelen toen ik merkte dat ik Auke niet beter kon laten zien."
Auke vult hem aan: "Ik ben ambulant leerlingbegeleider op Were Di en merkte op een gegeven moment dat ik steeds slechter ging zien. In eerste instantie dacht ik nog van 'een bril, dan is het opgelost'. Tegelijkertijd maakte ik me ook wel zorgen, want mijn zicht was in korte tijd aanzienlijk verslechterd. Toen ik dit vertelde aan John en hem toevertrouwde dat ik echt het idee had dat ik langzaam blind werd, stelde hij voor wat extra testjes te doen. Al snel kwam hij tot de conclusie dat mijn verminderde zicht waarschijnlijk niets te maken had met alleen mijn sterkte. Ik werd op het hart gedrukt om een oogarts te consulteren in het ziekenhuis."

Omdat John zo bleef aandringen, liet Auke er geen gras over groeien en nog voordat ze met haar man in de auto stapte, had ze haar huisarts al gebeld en een doorverwijzing geregeld naar het ziekenhuis. "Ik ben achteraf superblij dat ik dit heb gedaan. Uit een scan bleek immers dat ik een hersentumor had, die op mijn oogzenuw drukte. Een paar maanden later werd ik al geopereerd en gelukkig was de tumor goedaardig, maar ik had wel blind kunnen worden. Mijn zicht is echter inmiddels volledig hersteld en ik ben weer aan het werk. Ik ben dus ongelooflijk blij dat ik mijn ogen bij Specsavers heb laten controleren en daardoor op tijd naar de juiste personen ben doorverwezen. Met dank aan John." Het niet tijdig ontdekken van een oogaandoening kan grote gevolgen hebben voor de rest van je leven. John: "Een regelmatige oogcontrole is dus heel belangrijk. Dit kan gaan om een sterktemeting door de opticien of een uitgebreider onderzoek door de optometrist. Eén keer in de twee weken kunnen klanten hier terecht voor een zogeheten 'ooggezondheidsonderzoek' door een optometrist, waarbij de gezondheid van de ogen wordt gecontroleerd en tekenen van medische aandoeningen, zoals diabetes of de oogaandoening glaucoom, vroegtijdig kan worden gedetecteerd."

Meer berichten