Glaskunstenaar Edwin Lenderink aan het werk. (Foto: Jessica Lenderink).
Glaskunstenaar Edwin Lenderink aan het werk. (Foto: Jessica Lenderink). (Foto: )

Neem een kijkje in een atelier

Van de redactie

Tijdens Landelijk Atelierweekend

Glaskunstenaar Edwin Lenderink heeft zich aangesloten bij het Landelijk Atelierweekend op 16 en 17 november. In dat weekend openen honderden beeldend kunstenaars in heel Nederland hun deuren voor het publiek, waardoor belangstellenden een uniek kijkje achter de schermen krijgen bij het creëren van kunstwerken.

WAALRE - Dit evenement wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd door Stichting Kunstweek en het is inmiddels uitgegroeid tot het grootste atelierweekend van Nederland. Ook worden overal extra activiteiten georganiseerd zoals workshops, exposities en demonstraties. In het glas atelier Kunst in Uw Kleur aan de Pastoor van der Heijdenstraat 8 kunnen bezoekers in de galerie kijken naar de meest recente geblazen glaskunstwerken van Edwin Lenderink, daarnaast kunt u in het atelier ook deelnemen aan een mini-workshop glasfusen, waarbij u meewerkt aan een gezamenlijk glasfuse kunstwerk wat onder de bezoekers verloot zal worden.

Glasfusing

Omdat Edwin voor zijn glasblazen gebruik maakt van het warmglas atelier van Het Glazen Huis in Lommel (België), is alleen zijn koudglas (glasfusing) atelier toegankelijk. In dat atelier kunt u de eerste stappen van het leren glasfusen onder de knie krijgen. De eerste en belangrijkste stap bij glasfusen is namelijk het snijden en gecontroleerd breken van het glas. Wie een kijkje gaat nemen kan oefenen met blank glas, totdat u het snijden en breken een beetje in de vingers hebt. Daarna mag u bedenken op welke plek in het gezamenlijke kunstwerk u welke kleur en vorm zou willen toevoegen.

Die kleur snijdt en breekt u vervolgens en lijmt die met glaslijm op het kunstwerk. Aan het einde van het weekend wordt het dan in de glasoven gefused en verloot onder de deelnemers. Naast al die koudglas werk zijn er ook de gereedschappen en glassoorten te zien die Edwin gebruikt bij zijn glasblazen. Ook is er een leuke video te zien waarin u het proces in een paar minuten kunt zien met uitleg erbij.

Meer berichten