Plaatje van Bioscoop Valkenswaard.
Plaatje van Bioscoop Valkenswaard. (Foto: )

De eerste Valkenswaardse bioscoop

Van de redactie

Een duik in de geschiedenis

Valkenswaard heeft ruim zeventig jaar een bioscoop gekend, bioscoop Palace, die in 1991 de deuren sloot. Die stond aan de Leenderweg op de plaats van de huidige Résidence Palace, inderdaad afgeleid van de bioscoopnaam. Wat minder bekend is, is dat deze bioscoop een voorganger heeft gehad, ook aan de Leenderweg en van dezelfde eigenaar, Harry Lemmens.

VALKENSWAARD - Rond 1910 wordt de film belangrijk als medium, ook in Valkenswaard. Zo zijn er in 1911 films te zien in zaal Kanen, het huidige Du Commerce. In 1912 geeft Cinema Edison een bioscoopverstelling in zaal Berkers aan de Markt, terwijl een 'electro-bioscoop' bij - opnieuw- Kanen, de Valkenswaardenaren een film over de Titanic voorschotelt. Wellicht vanwege de Eerste Wereldoorlog wordt het daarna wat stil rondom de film in Valkenswaard.

Bioscooptheater

Kort na de beëindiging van de oorlogshandelingen worden begin 1919 alweer pogingen gedaan om te komen tot een volwaardige bioscoop ofwel een 'bioscooptheater'. In eerste instantie lijkt een 'goede bekende in de Rotterdamse theaterwereld' met de eer te gaan strijken, maar het is Harry Lemmens (1881-1972) die ook mogelijkheden ziet en op zijn perceel aan de Leenderweg waarop ook zijn wielerbaan Vitesse ligt, een bioscoopgebouw laat bouwen. Hoewel de tekeningen ontbreken, geeft de Meierijsche Courant met een beschrijving een indruk van de eerste Valkenswaardse bioscoop: 'aan de voorzijde prijken 8 ramen met gebrand glas, benevens 4 deuren met bovenglas beschilderd. Aan de achterzijde bevinden zich 4 ramen benevens 4 dubbele deuren met gebrand glas'. De zaal heeft - inclusief een 'balcon rustende op twee steenen pilaren' - een oppervlakte van 248 vierkante meter en heeft een 'nette zoldering ter hoogte van 6 meter'. De zaal is voorzien van 'eerste kwaliteit klapstoelen' en kan 900 à 1.000 personen bevatten, aldus de correspondent.

De eerste explicateur van de nieuwe bioscoop wordt F. van Leeuwen. Hij voorziet de stomme films van commentaar en werkt daarbij samen met pianist W. van den Berg. Tijdens de voorbereiding gaat de bioscoop door het leven als 'Bioscoop-theater Cileva', CInema LEmmens VAlkenswaard. Niet lang na de oprichting blijkt de locatie van de bioscoop niet optimaal te zijn. Hoewel er door de bioscoop verlichting wordt aangebracht op de weg van het dorp naar de bioscoop, blijft voor velen de afstand een belemmering voor bioscoopbezoek. Nog in de zomer van 1919 wordt bekend dat de bioscoop wordt verplaatst naar een plek aan de Leenderweg bij het station. De nieuwe bioscoop wordt in mei 1920 geopend en zal tot 1991 in functie blijven blijven. Het oude bioscoopgebouw, aan de Leenderweg 179-181, wordt rond 1934 verbouwd en blijft daarna onder andere in gebruik als (sigaren)fabriek en woonhuis om uiteindelijk medio jaren zeventig van de vorige eeuw gesloopt te worden.

Meer berichten