Stephan van der Heijden bewaart het overzicht en zorgt dat de voortgang van de productie  gewaarborgd wordt. (Foto: Jurgen van Hoof).
Stephan van der Heijden bewaart het overzicht en zorgt dat de voortgang van de productie gewaarborgd wordt. (Foto: Jurgen van Hoof). (Foto: Jurgen van Hoof)

De helikopterview van de projectleider

Willem-Jan Schampers

'Parels, juwelen en goud' (deel 4)

Stephan van der Heijden is de projectleider van 'Friends in MoNUments'. Hij overziet het grote geheel en houdt overal de vinger aan de pols. Die zogeheten helikopterview is nodig om alles in goede banen te leiden. "Of het nu de kaartverkoop is, het ontwerp van het programmaboekje, het invullen van vacatures of het maken van afspraken met de mensen van De Hofnar; het moet allemaal zijn geregeld voordat de muzikanten van de Dommelecho hun ding kunnen doen."

VALKENSWAARD - Toen de voorzitter de harmonie hem vroeg voor deze functie, moest hij wel even nadenken. Hij was reeds betrokken bij de productie als toneelmeester, maar het verantwoordelijk zijn voor alle zaken achter de schermen, is toch iets heel anders. "Ik vond het echter toch wel een uitdaging en heb volmondig 'ja' gezegd. Binnen ons gezin is trouwens sowieso iedereen betrokken bij de Dommelecho en bij 'Friends'. Mijn vrouw Ellen en onze dochter Maritt spelen in het Groot Orkest en onze zoon Ruben heeft mijn taak als toneelmeester overgenomen. Het enthousiasme en de creativiteit binnen deze club zijn zeer inspirerend."

Het is voor Stephan zaak om het overzicht te bewaren en te zorgen dat de voortgang van de productie "Parels, juwelen en goud' gewaarborgd wordt. "Inhoudelijk ben ik niet betrokken. Dat is het pakkie an van Jan Dijkstra, Theo Laurijssen, Guido Coenders en dirigent Stijn Rutte. Ik ben qua organisatie het aanspreekpunt. We hebben een kernteam, waarin alle disciplines - onder meer financiën, communicatie, kaartverkoop, sponsoring - zijn vertegenwoordigd. Eén keer in de maand komen we bij elkaar. En veel contact is er per mail, app en telefoon. Daar waar zaken achterblijven, steken we de helpende hand toe.

De generale repetitie - met publiek - op donderdag 21 november komt steeds dichterbij. Vandaar dat ook de spanning begint te stijgen, merkt Stephan. "Enerzijds is het een geoliede machine, maar anderzijds houd je er altijd rekening meer dat er iets mis kan gaan. Dan denken wij mee en proberen een oplossing te vinden. Denk dan ook aan het invullen van vacatures, zoals regieassistente en iemand voor de volgspot en het instarten van de video's. Inmiddels is alles ingevuld. Weet je, als mensen (tijdelijk) wegvallen, is er soms paniek. Het is dan aan mij om de rust te bewaren en alles toch zien te regelen."

Ook de afspraken met theater De Hofnar vallen binnen de taken van de projectleider. "Een productie als deze kost veel geld en financieel is het zeker geen vetpot. We zijn mede afhankelijk van sponsoren en de medewerking van De Hofnar. We moeten dus onderhandelen binnen de mogelijkheden die we hebben en ook reële doelen stellen. De expertise van Rob van Daal is hierbij zeer welkom. Zo proberen we binnen onze club zoveel mogelijk gebruik te maken van ieders kwaliteiten.

Stephan erkent dat er 'gruwelijk' veel tijd in gaat zitten. "Vaak inherent aan een vrijwilligersfunctie. We zetten er echter met z'n allen de schouders onder en dan komt alles goed!"

Meer berichten