Kunstschilder Theo Kappé in zijn atelier met op de achtergrond één van zijn vele schilderijen. (Foto: Jurgen van Hoof).
Kunstschilder Theo Kappé in zijn atelier met op de achtergrond één van zijn vele schilderijen. (Foto: Jurgen van Hoof). (Foto: Jurgen van Hoof)

Kunst zit Theo Kappé in de genen

Ton van Helvoort

'Ik kom mijn dagen nog prima door'

Theo Kappé is geboren in 1939 in de Peperstraat in Valkenswaard. Hij kwam uit een groot gezin, zoals in die tijd gebruikelijk, met liefst elf kinderen. Eén ding zou al snel blijken. Ook Theo had evenals zijn broers en zussen belangstelling voor kunst. Door iedereen werd thuis op een of andere manier aan tekenen of schilderen gedaan.

VALKENSWAARD - "Het zat", zegt Theo, "via ons vader kennelijk in onze genen". Aan de oorlog heeft hij nauwelijks herinneringen ook al omdat hij toen nog klein was. Later kreeg hij na het bezoeken van de MULO de kans om naar de kunstacademie te gaan. Al snel voelde Theo dat de vrije schilderkunst zijn toekomst zou worden. Het eerste atelier kon dan ook niet uitblijven en hij vond onderdak in een deel van een oude brouwerij aan de Peperstraat. Later verhuisde hij naar een oude boerderij aan de Leenderweg.

Les

Hij begon intussen naam te krijgen als een heel bijzondere kunstenaar en dus werd hij vaak benaderd om ook les te geven aan beginners. "Ik ben alles bij elkaar bijna vijftig jaar docent geweest in tekenen en schilderen", zegt Theo. Hij had inmiddels twee zonen waarvan er een in Kenia woont en de tweede in Vianen. Zijn bezoeken aan Kenia zijn terug te zien in prachtige schilderijen waarop de cultuur en de schoonheid van dat land zijn afgebeeld. Na een aantal omzwervingen in de omgeving kwam hij uiteindelijk weer terug in zijn geboorteplaats Valkenswaard. Hij gaf onder meer les aan de naar hem genoemde schilderschool in Carolus. Wie nu bij hem aan de Kerkweg 21 binnenloopt zal met verbazing kijken naar niet alleen de schilderijen maar ook naar een enorme verzameling van email borden en mokken, bijzondere stenen, houtsnijwerk en ga zo maar door. Maar zijn schilderijen overheersen nog altijd de andere spulletjes.

Natuurlijk kent inmiddels iedereen de Atelierroute die voor het eerst in 2013 werd gehouden. Ook Theo stelde zijn atelier daar voor open. Intussen is hij tachtig jaar en moet het noodgedwongen wat kalmer aan doen. Zijn arts heeft gezegd dat hij zoveel mogelijk moet blijven lopen waarbij mijn vriendin Annelies hem de nodige ondersteuning geeft.

"Het laatste half jaar heb ik nauwelijks nog geschilderd", zegt hij, "maar mijn atelier hangt nog vol en daarom loop ik met de gedachte een openbare verkoop te houden." Die plannen moeten nog verder worden uitgewerkt.

"Ondanks dat ik nu niet meer schilder kom ik de dagen nog prima door. Ik lees gemiddeld één boek per week en sinds een maand heb ik ook televisie. Ik kijk hoofdzakelijk naar natuurfilms en het merendeel van de andere programma's is aan mij niet besteed. Ik geniet overigens nog elke dag van mijn atelier. En als ik dan met Annelies mijn wandeling maak dan zijn er maar weinig mensen die mij niet groeten."

Dat is overigens niet verwonderlijk want Theo Kappé is en blijft in Valkenswaard een zéér markante verschijning.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden