Tientallen vrijwilligers snoeiden, zaagden en sleepten er zaterdag op los in het Leenderbos. Foto: Jurgen van Hoof
Tientallen vrijwilligers snoeiden, zaagden en sleepten er zaterdag op los in het Leenderbos. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

'Lastig om ze aan de koffie te krijgen'

Roy de Leijer

Najaarsbeurt voor Leenderbos

Natuurliefhebbers uit de wijde omgeving, onder wie bewoners van AZC Cranendonck in Budel, snoeiden, zaagden en sleepten er zaterdag op los in het Leenderbos. De werkzaamheden vonden plaats in het kader van de landelijke Natuurwerkdag.

REGIO - Landschapsbeheer Nederland hield zaterdag de negentiende landelijke Natuurwerkdag, de grootste vrijwilligersactie in het groen.

Verdeeld over ruim vijfhonderd locaties in Nederland staken bijna veertienduizend vrijwilligers de handen uit de mouwen. Ondanks de weinig uitnodigende weersvoorspellingen waren tientallen 'klussers' in het Leenderbos te vinden. Staatsbosbeheer, plattelandsvereniging Hei, Heg en Hoogeind uit Leenderstrijp hadden dit keer gekozen voor een kluslocatie onder de rook van de Sint-Benedictusabdij, beter bekend als de Achelse Kluis.

Vanaf kwart voor tien uur in de ochtend staken de vrijwilligers de handen uit de mouwen. Ze konden hun energie onder meer kwijt met het zagen van jonge berken, Amerikaanse Vogelkers en vooral dennen ten behoeve van het behoud van de hei en het opknappen van houtwallen. Ook voor kinderen werden er diverse activiteiten georganiseerd, zoals bouwen van hutten.

Door de snoeijwerkzaamheden aan de Petrus van Eijnattenlaan hebben fietsers en wandelaars weer uitzicht op de abdij en het eeuwenoude cultuurlandschap. "Het opschot van de Amerikaanse eik groeit een meter per jaar. Om de doorzichten naar de achterliggende akkers te behouden moet er daarom regelmatig worden gesnoeid", vertelt Peter Kerkhofs van plattelandsvereniging Hei, Heg en Hoogeind.

Wat verderop op de heide staat Minke Greve uit Heeze. Ze trekt er regelmatig met bewoners van AZC Cranendonck op uit om in de natuur te werken. "Dat doen we in samenwerking met Brabants Landschap en Staatsbosbeheer", vertelt Greve, die na het zien van een NOS-reportage het initiatief voor de klusuitstapjes nam. Greve: "Dit keer zijn we met een dertigtal mensen aanwezig en is er zelfs een bus geregeld. Iedereen vindt het geweldig. Zo is het voor veel kinderen van het AZC de eerste keer dat ze hutten bouwen. De mensen stralen helemaal. Het lastig om ze aan de koffie te krijgen. Het liefst werken ze door." Bhatti Abdul uit Pakistan is een van de vluchtelingen die vrijwillig zijn steentje bijdraagt: "Ik ben blij dat we op deze manier iets terug kunnen doen voor de goede ontvangst in Nederland."

Ook Ed Roozemond had het zaterdag naar de zin in het Leenderbos. Hij was helemaal vanuit Rotterdam naar Leende afgereisd om deel te nemen aan de Natuurwerkdag. Roozemond: "Ik kom hier al vanaf 2008 een handje helpen. Het is een leuk gebied met een afwisselend landschap waar ik vroeger veel heb gefietst. Ieder jaar vind ik wel een groepje mensen waarbij ik aanhaak. Het is altijd heel gezellig. Dit jaar zie ik echter weinig bekende gezichten."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden