Francois Smits (links) en Jos Peters op de beoogde locatie van een camper-standplaats. Foto: Jurgen van Hoof
Francois Smits (links) en Jos Peters op de beoogde locatie van een camper-standplaats. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

'Plaats voor campers aan Luikerweg'

Ton van Helvoort

Raad unaniem voor plan

Valkenswaard krijgt een parkeerplaats voor campers. De gemeenteraad stemde vorige week unaniem voor dat plan.

Valkenswaard - In Nederland groeit het aantal bezitters van een camper nog steeds. Een camper heeft een eigen motor en stuurinrichting en verschilt zo van een caravan. Omdat de gemeente Valkenswaard zich al geruime tijd profileert als een aantrekkelijke plaats voor het toerisme moet men daarvoor dan ook wel de nodige voorzieningen hebben. "Die zijn er gelukkig op velerlei gebied", zegt Jos Peters, gemeenteraadslid van de fractie van H&G. "Maar het ontbreekt in onze gemeente helaas aan een goede camper parkeerplaats."

Grond vrij aan de Luikerweg

Als we in de directe omgeving kijken, zien we dat elders uitstekende camper-parkeerplaatsen zijn: Veldhoven, Oirschot, Budel maar ook Eindhoven. De ervaringen daarmee zijn prima. Het aantal campers in Nederland blijft groeien, er zijn er inmiddels 115.000. Een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Ook uit cijfers van de Nederlandse Kampeerauto Club blijkt dat aan specifieke parkeerplaatsen voor campers inderdaad een groot tekort is. Voor Valkenswaard ligt er nu een unieke kans om ook zo'n parkeerplaats te realiseren. Aan de Luikerweg komt immers een stuk grond vrij. Dat zou men niemandsland kunnen noemen.

Kosten lager

"Daar op korte termijn zo'n camperplaats realiseren betekent, ook door werkzaamheden aan de nieuwe afslag, dat de kosten voor die parkeerplaats nu aanzienlijk lager zullen zijn. Wie wil dat nu niet", zegt Peters. "Samen met Francois Smits (CDA) hebben wij in de afgelopen raadsvergadering een motie ingediend voor het realiseren van de camper-parkeerplaats op de plek waar de afslag van de N69 op de Luikerweg komt. Daar ligt immers dat stukje grond waar echt niemand iets aan heeft."

Uniek

Het unieke van de motie is dat die door de voltallige gemeenteraad is aangenomen. Dat komt niet vaak voor. En waarom zo'n parkeerplaats ook niet? Het kost relatief niet zoveel en het is op een plaats waar elk ander bouwidee niet uitvoerbaar zou zijn. Het is goed voor de bezoekers met een camper, goed voor het toerisme en dus goed voor de gemeente Valkenswaard. Het kan het doel om van Valkenswaard een verdere uitbreiding als toeristische gemeente te maken alleen maar verhogen.

Natuurlijk zijn er in Valkenswaard en omgeving ook campings waar men met een camper kan staan of overnachten. Maar dat is vaak niet de bedoeling. Uit cijfers blijkt dat 78 procent van alle campers in Nederland op naam staat van een 50-plusser. Een fervente eigenaar van een camper typeerde het als volgt: "Europa is veel te mooi om er overheen te vliegen. Daarom doen wij het met de camper." Ook hij zal, vroeg of laat, zijn camper ongetwijfeld een keer in Valkenswaard parkeren als de plaats gerealiseerd is.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden