Sinterklaas komt weer logeren


De organisatie tussen de vlaggen van het Sinterklaashuis in Valkenswaard. Foto: Jurgen van Hoof.
De organisatie tussen de vlaggen van het Sinterklaashuis in Valkenswaard. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Sinterklaas komt weer logeren

Ton van Helvoort

Vijfde keer in IVN-gebouw

Rond half september kreeg Anni Janssen een telefoontje uit Spanje, van het secretariaat van Sinterklaas. "Of we er toch weer rekening mee wilden houden dat de Sint enkele dagen komt logeren in het IVN-gebouw."

Valkenswaard - "Ik was eerst even verbaasd, maar al snel bleek dat dit telefoontje inderdaad echt uit Spanje kwam", zegt Anni. "Gelukkig waren we met ons team al bezig om ook dit jaar de Sint te kunnen ontvangen." Nog dezelfde dag werd de definitieve datum met Spanje vastgelegd. Het is alweer de vijfde keer dat de Sint, zijn Pieten en zijn paard gebruikmaken van het IVN-gebouw.

Zoals iedereen wordt ook de Sint elk jaar weer wat ouder. Alleen al de reis uit Spanje kost hem best wat energie. "Daarom hebben we dit jaar een heel speciaal bed laten komen, dat niet langer bedekt is met stro maar met een echt dekbed. Daar zal hij ongetwijfeld blij mee zijn." Intussen zijn onder meer Gerrit, Majo en Anni al een poos bezig om alles weer goed te laten verlopen. Op woensdag 20 november zal de Sint om 14.30 uur worden ontvangen bij het IVN-gebouw aan de Bosstraat, door burgemeester Ederveen.

Vooraf aan de ontvangst wordt een rondje door Valkenswaard gereden, in een prachtige koets van het Rijtuigenmuseum van de broers Van den Heuvel. "Natuurlijk neemt de Sint weer een groot aantal Pieten mee. Het belooft dan ook een geweldige middag te worden. De Sint blijft zeven nachten slapen en gaat ook naar talrijke omliggende plaatsen, om de kinderen daar te bezoeken. Natuurlijk heeft hij het ontzettend druk maar ons team heeft het toch voor elkaar gekregen dat hij de kinderen zeven dagen kan ontvangen op zijn verblijfplaats." Dat is op woensdag 20 en 27 november, zaterdag 23 en 30 november en zondag 24 november en zondag 1 december. Op al die dagen is hij thuis van 14.00 tot 16.30 uur.

"Natuurlijk mag geen enkel kind dit missen. Ook nu weer worden er op al de genoemde dagen diverse activiteiten georganiseerd in samenwerking met kinderboerderij De Kleine Meer." Zo loopt er vanaf het IVN een zwarte Pietenpad naar de naastgelegen kinderboerderij. Daar komt een grote tent te staan, waarin de kinderen naar hartenlust kunnen deelnemen aan oud-Hollandse spelen. "Op het veld staan bovendien twee goals, zodat er ook een partijtje voetbal kan worden gespeeld. Daarin zijn de Pieten als echte Spanjaarden natuurlijk erg bedreven."

Zoals andere jaren staat er ook nu weer een grote rode brievenbus voor de IVN, waarin de kinderen een brief voor de Sint kunnen doen. Als er een postzegel bij zit, stuurt de Sint een persoonlijk antwoord terug. Ook kan men weer een pietendiploma halen. "De afgelopen jaren was de belangstelling voor het bezoek van de Sint zéér groot. Kom ook nu weer op 20 november om 14.30 uur naar het IVN-gebouw om de Sint en zijn Pieten opnieuw een warm welkom te bereiden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden