Een instructeur geeft aanwijzingen over het reanimeren. Buurtbewoners kijken aandachtig toe. Foto: Jurgen van Hoof
Een instructeur geeft aanwijzingen over het reanimeren. Buurtbewoners kijken aandachtig toe. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Nog meer AED's in Valkenswaard

Ton van Helvoort

Onder meer bij dierenkliniek

Een aantal verenigingen en organisaties in Valkenswaard krijgt of heeft reeds een AED. Die afkorting staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is mede een initiatief van het Rode Kruis-afdeling Valkenswaard. Die plaatste afgelopen week opnieuw een aantal AED's, verspreid door de gemeente.

Valkenswaard - "Het blijft niet alleen bij de AED", zegt Theo Geldens als voorzitter van het Rode Kruis. "Daarnaast komen er ook opleidingen voor docent reanimatie door zes leerkrachten van Were Di. Ook zijn we nog in gesprek met een aantal ondernemers op de wekelijkse markt. Daar komen elke donderdag honderden bezoekers inkopen doen. Een groot deel van hen is al wat ouder en behoort daarom tot de doelgroep voor wie een AED wenselijk is."

De praktijk heeft geleerd dat een AED een leven kan redden bij een hartstilstand. Er zijn ruim dertig AED's geïnstalleerd op diverse plaatsen in de gemeente Valkenswaard. Daarnaast zijn er ook AED's in particulier bezit. Op de site van www.ehbo-stnicolaas.nl worden alle bij de EHBO bekende AED's op een kaart weergegeven. "Het is heel belangrijk dat we niet alleen weten waar een AED hangt", zegt Theo Geldens. "Nog belangrijker is hoe er in geval van nood mee om te gaan."

Hartstilstand

In Nederland krijgt jaarlijks één op de duizend inwoners een hartstilstand. Omdat het hart geen bloed meer rondpompt, raakt het slachtoffer bewusteloos en hij of zij zal overlijden als er niets wordt gedaan. In zo'n situatie geeft het toedienen van een schok met een AED en het toepassen van reanimatie een overlevingskans.

Mede dankzij de inzet van het lokale Rode Kruis zijn er de afgelopen week op een aantal plaatsen AED's geïnstalleerd. Het was donderdag dan ook erg druk bij de Dierenkliniek aan de Kerkakkerstraat in Dommelen. Op de overdekte oprit, goed in het zicht van de overburen en dag en nacht bereikbaar, werd een AED geïnstalleerd. Medewerkers van het landelijke Rode Kruis gaven instructies over het apparaat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden