'Parels, juwelen en goud' is te zien op 21, 22, 23 en 24 november 2019. Meer op de site van de Hofnar. Foto: Archief/Jurgen van Hoof
'Parels, juwelen en goud' is te zien op 21, 22, 23 en 24 november 2019. Meer op de site van de Hofnar. Foto: Archief/Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

'Vol spektakel en gevoelsmomenten'

Willem-Jan Schampers

'Parels, juwelen en goud' (deel 2)

Een gesprek met Jan Dijkstra en Theo Laurijssen is eigenlijk altijd boeiend. De twee drijvende krachten achter de concertreeks 'Friends in MoNUments' (samen met arrangeur Guido Coenders en dirigent Stijn Rutte, red.) steken hun enthousiasme niet onder stoelen of banken en hebben vaak wel iets interessants te vertellen. "Maar niet te veel verraden", lacht Theo. "Het publiek staat zeker weten weer versteld van al het spektakel. Maar ook van de prachtige gevoelsmomenten."

VALKENSWAARD - De tweede editie van deze 'Friends in MoNUments heeft als titel 'Parels, juwelen en goud'. Ooit een hit van Marnix, een ietwat uitgerangeerde levensliedartiest uit Tessenderlo. Het vormt ook meteen de rode draad van het viervoudige optreden van harmonie De Dommelecho. Het heeft echter nogal wat voeten in aarde voordat de Vlaming zijn lied écht ten gehore kan brengen. Wat blijkt? Hij heeft theater De Hofnar afgehuurd voor een grootse comeback, niet wetende dat op hetzelfde tijdstip ook het Groot Orkest van De Dommelecho op het Valkenswaardse podium staat. Deze dubbelboeking heeft nogal wat gevolgen...

"Het wordt sowieso weer een muzikaal feestje", aldus Jan. "Met veel wisselende momenten, die misschien op het eerste gezicht wat vreemd lijken. Gaandeweg de show vormen alle nummers samen toch een logisch geheel." Volgens Theo moeten parels, juwelen en goud niet alleen maar letterlijk worden opgevat. "Het is veel meer dan materiële rijkdom. Zo heb ik zelf een aantal weken geleden mijn eigen parel voor het eerst in handen gehad: ons kleinkind. Iedereen kan er zijn of haar eigen associatie aan geven. Daar zijn de nummers ook op uitgezocht."

Zoals het bij 'Friends' gebruikelijk is, krijgt De Dommelecho weer bezoek van een groot aantal gasten. Een uitgebreide rol tijdens deze 'Friends' heeft Camus. Het koor is immers te horen bij een bijzonder optreden van Coen van Och met zijn kleindochter Juul ('If I had words"), maar ook bij 'After the Goldrush' (samen met de vrouwen van De Dommelecho), 'Parels van de Jordaan' (samen met Edwin Wolterink en Gerrit Dijkhof) en 'I don't care' (Michael Penders als Elton John). "Allemaal pareltjes", zegt Theo met een glimlach. "En - hoe verschillend ook - uiteindelijk allemaal bij elkaar passend."

Het voert te ver om alle 'vrienden' op te noemen, maar Jan en Theo spreken van 'diverse bijzondere en verrassende optredens'. "De arrangementen zijn van Stijn, Guido en enkele ingehuurde arrangeurs en zijn stuk voor stuk pareltjes", gaat ook Jan nu mee in de euforie. "Veel nummers zouden we als Dommelecho normaal gesproken nooit spelen, maar tijdens 'Friends' is niks te gek. Ik denk dat dit ook het succes is van al die jaren. Aan het concept wordt weinig gesleuteld, maar we slagen er in om telkens weer het publiek te verrassen." Theo: "Eigenlijk is het gekkenwerk! We hebben slechts twee complete repetities, waarbij iedereen aanwezig is en het hele concert wordt doorlopen. Iedereen is echter hartstikke gemotiveerd en daardoor komt alles toch weer goed. Haha."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden