Jean en Harrie Van Son-Donkers zijn zestig jaar getrouwd. Foto: Jurgen van Hoof.
Jean en Harrie Van Son-Donkers zijn zestig jaar getrouwd. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Al zestig jaar gelukkig met elkaar

Ton van Helvoort

Jean en Harrie Van Son-Donkers

Dinsdag 29 oktober is het zestig jaar geleden dat Jeanne Donkers en Harrie van Son elkaar het ja-woord gaven op het gemeentehuis in Eindhoven. Nu wonen ze in Valkenswaard.

Valkenswaard - Twee dagen later trouwden zij in de Theresiakerk in het stadsdeel Strijp. Ze hadden al een poosje verkering, in de Willemstraat in Eindhoven was de vonk overgeslagen. Jeanne werkte in die tijd bij Philips en Harrie in een slagerij. Tussen de middag had men toen de tijd om thuis te gaan eten en zo kwamen ze elkaar elke dag in die Willemstraat tegen. De verkering was een feit.

Harrie was jarig op de latere dierendag. Toen hij slager was, werd hij daarmee wel eens geplaagd. "Ik had daar geen moeite mee", zegt hij. "Ik vond het veel belangrijker dat ze in onze winkel kwamen." Intussen hadden ze twee zonen die het gezin compleet maakten. Toen Harrie en Jeanne via een kennis hoorden dat er in Valkenswaard een slagerij kon worden overgenomen, waren ze onmiddellijk geïnteresseerd. Het was de slagerij van Leo Lemmens aan de Karel Mollenstraat Zuid 32-34. Een hele stap, daarom werd besloten er ook te gaan wonen.

De twee hadden voor die tijd al een heel speciale service: ze bezorgden de vleeswaren ook aan huis. En dat met de fiets. Toen de financiën het toelieten kocht Harrie een bromfiets van het merk Batavus. "We hebben goede herinneringen aan die tijd", zegt Jeanne. "Het was wel hard werken maar dat moesten we allemaal. Ik weet nog dat met carnaval in Valkenswaard de Gele Rijders na een kroegentocht wat kwamen eten bij ons in de slagerij. Dat was altijd ontzettend gezellig. Veel tijd voor vakanties hadden we natuurlijk niet. Er waren toen weliswaar elf slagerijen in Valkenswaard, maar wij zaten in het centrum. Zeker in die tijd een heel belangrijk punt."

"Toch gingen we er in het weekend wel op uit. Naar het Eurostrand, dat inmiddels Kempervennen heet. We hadden daar een caravan en probeerden daar dan even tot rust te komen. Alhoewel we niet uit Valkenswaard kwamen, hadden we toch een grote klantenkring. Ik was geboren in Stratum en Jeanne in Strijp", zegt Harrie. "Ondanks ons drukke bestaan waren we lid van het Valkenswaards Operette Gezelschap. Dat zijn we ruim twintig jaar geweest. Ik verleende daarbij hand- en spandiensten zoals het bouwen van een decor. Het waren mooie tijden. Ons motto was: samen sterk en blijven lachen."

Familie

Ze kijken met een tevreden gevoel terug op de zestiger jaren, geven de twee aan. Over het nu: "Natuurlijk komen er op onze leeftijd, 88 en 82 jaar, wat problemen met de gezondheid. Mede dankzij onze kinderen overwinnen wij die problemen zo goed mogelijk", zegt Harrie. "We hebben inmiddels vier kleinkinderen en één achterkleinkind. Samen met familie en goede vrienden vieren wij ons 60-jarig huwelijk op 31 oktober in de ontmoetingsruimte van Den Haagacker aan de Carolusdreef 31. Onder het motto: profiteer zolang als je kunt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden