Sfeerbeeld van de koffie-inloop bij De Hijskraan. Iedereen is hier welkom voor een bakkie.
Sfeerbeeld van de koffie-inloop bij De Hijskraan. Iedereen is hier welkom voor een bakkie. (Foto: )

Dit kun je doen in Valkenswaard

Wandelen tegen diabetes

Valkenswaard - Onder het mom 'Heel Nederland wandelt, doe jij al mee?' liepen vorige week acht inwoners van Valkenswaard in Den Haag mee met de Nationale Diabetes Challenge (NDC). Met de NDC wil de BvdGF een structurele bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes in Nederland. Eind april dit jaar is door de gemeente Valkenswaard mensen met diabetes aangezocht om te gaan wandelen. Waarom? Het is uit onderzoek gebleken dat het enorm gezond is voor lichaam en geest. Atletiek Vereniging Valkenswaard (AVV) werd gevraagd voor begeleiding. Op 28 september liep men de verschillende afstanden, gehuld in een loopshirt van NDC, samen met 4200 mensen. "Wij hadden de hoogste vlag van alle gemeenten. Super inschuifbare stokken van 1 meter, vier stuks, zodat we dat nooit konden missen op een hoogte van 4 meter."

Sint-Jan

Valkenswaard - De Sint-Janskathedraal in de binnenstad van 's-Hertogenbosch is te beschouwen als het hoogtepunt van de Brabantse gotiek. De stichting van de kerk was tussen 1200 en 1220. Tegen het torenloze kerkgebouw werd van 1240 tot 1250 de nog steeds bestaande vroeggotistische bakstenen toren met klokkenzolders gebouwd. Rond 1270 werd de kerk uitgebreid met een kapel, de huidige Mariakapel. Tussen 1300 en 1350 volgden meer uitbreidingen. Inleider Cees Montagne weet er alles van en zal dit presenteren op dinsdag 15 oktober. Montagne gaat diep in op de geschiedenis en op diverse bouwaspecten. Daarbij brengt hij specifiek enkele exterieure en interieure zaken onder de aandacht. Denk aan het Mariaportaal, de wimbergen (driehoekig gevelelement boven vensters en deuren) en luchtbogen. En binnen het doksaal, de doopvont en het glaswerk. Hij heeft er een mooie diavoorstelling bij. Wie belangstelling heeft voor deze lezing is welkom in Carolus. Dinsdag 15 oktober begint het om 20.00 uur in de foyer.

Rouwen

Valkenswaard - De volgende rouwwandeling in het Leenderbos vindt plaats op zaterdag 12 oktober om 11.00 uur. De startplaats is vlakbij de Achelse Kluis. "De wandeling is bedoeld voor ieder die met verlies of rouw te maken heeft. Het is inmiddels wel bekend dat wandelen helpt bij rouwen. Samen wandelen met mensen, die ook in deze levensfase zitten, helpt nog meer." Meedoen kost acht euro. Aanmelden en meer via 0641775147 of via elly@jouwpadcoaching.nl.

Repair café

Dommelen - Zaterdag 12 oktober is de volgende editie van het Repair café in Dommelen. Zoals gewoonlijk is het geopend van 10.00 uur tot 14.00 uur. "U kunt het Repair café vinden in het tienercentrum aan de achterkant van de Belleman (zijde
Damianusdreef), aan Bruhezedal 1 in Dommelen. U kunt er terecht met allerlei materialen (inclusief kleding en fietsen), met uitzondering van grote huishoudelijke apparaten als wasmachines.

Kookclub

Dommelen - De Stichting Ontmoet&Groet is op zoek naar vrijwilligers, om op donderdag van 16.00 tot 19.30 uur gezellig te koken met ouderen gasten. Deze club komt om de twee weken in de Stokerwei in Dommelen koken. "De vrijwilliger maakt een menu en doet de boodschappen. Samen met de gasten wordt het eten voorbereid en daarna gegeten. Na het opruimen en gezellig bijgepraat te zijn gaat ieder weer naar huis. Vind u het leuk om met zelfstandige ouderen een activiteit te doen dan kunt u zich aanmelden via lia.hoogenboom1954@gmail.com."

Koffie

Valkenswaard - Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur kan iedereen vrij binnen lopen in de Hijskraan aan Seringenstraat 2 in Valkenswaard. "Koffie of thee worden voor 50 cent door vriendelijke vrijwilligers aangeboden. Naast gezellig samenzijn en sociale contacten opbouwen, is er altijd gelegenheid om spelletjes te spelen. Denk aan kaarten, scrabble, sjoelen." De vrijwilligers bieden voor belangstellenden gratis activiteiten aan waar je vrijblijvend aan mee kan doen. 9 oktober is er bijvoorbeeld zingen zingen. Op 16 oktober is De Hijskraan gesloten wegens verbouwing, maar 23 oktober is er schilderen voor beginners en 30 oktober een quiz, taalspelletjes en gezelschapsspellen. Op 13 november komt er een gastspreker.

Happy Halloween

Valkenswaard - VRC Valkenswaard brengt na een paar jaar weer een leuke familie show. "Happy Halloween is onze nieuwe najaarsshow, een gezellige griezelshow op rolschaatsen voor groot en klein. Spookjes, vogelverschrikkers, heksen en kraaien: ze zullen allemaal voorbij komen. Dat lijkt misschien een beetje eng maar deze griezeltjes weten er een echt feestje van te maken. Dus een familie voorstelling die u niet wilt missen." De show wordt gereden door de jongste rijdsters, in de leeftijd van 5 tot 12 jaar oud. Het vindt plaats op 26 en 27 oktober, in de rollerhal De Dennenberg. Tickets zijn 5 euro per stuk, tot en met 3 jaar is toegang gratis. Bestellen kan via www.valkenswaardserollerclub.nl.

Meer berichten