Scouting: samen bezig zijn en veel plezier maken.
Scouting: samen bezig zijn en veel plezier maken. (Foto: )

Jimmi en Jesse: 'Keileuk op scouting'

Willem-Jan Schampers

Prima opbrengst Vlooienmarkt

Jimmi van Looij (12) en Jesse Wijnen (13) zijn vrienden, Al heel lang. Ze waren buurjongens en gingen daarna samen op rugby. Toen Jimmi, in navolging van zijn broertje, kennis maakte met scoutinggroep St. Stefanus, was het slechts een kwestie van tijd voordat ook Jesse zich meldde. "En zo zijn er wel meer jongens en meisje op scouting gegaan. We zaten bij elkaar op De Grasspriet (lagere school, red.) en vonden het leuk om meer samen te doen."

VALKENSWAARD - Eerder deed Jimmi ook nog aan breakdance en judo, maar scouting is toch wel het allerleukste, zo vertelt hij aan de keukentafel van huize Van Looij. "Ik ben een keer gaan kijken en vond het meteen keileuk. Met name het sociale aspect, samen met vrienden in de bossen, spreekt Jimmi en Jesse aan. "Knopen leggen vinden we allebei minder; we doen liever vuurtje stoken, hutten bouwen en spelletjes. Of lekker op kamp of een spannende dropping. Mama en papa maken zich pas écht zorgen als we op zaterdagmiddag schoon thuiskomen. Bij de scouting word je nu eenmaal vies!"

Elke zaterdag zijn de jongens present. "We beginnen standaard met de opening en het hijsen van de Nederlandse vlag. Dan brengen we een saluut, zeggen de scoutingwet op en verdelen ons dan over de verschillende patrouilles (groepen, red.). Jimmi en ik zitten bij de krokodillen." Zijn scoutingmaatje vult hem aan: "We zijn heel actief bij St. Stefanus. Zo doen we mee aan regionale scoutingwedstrijden en lopen elk jaar op en neer naar Handel. Best een prestatie, want dat is toch 80 kilometer. Ook de droppings zijn iedere keer weer leuk. Kunnen we lekker lang opblijven..."

Primitief

Bij de kampen gaat het er soms heel primitief aan toe, als je de beide vrienden moet geloven. "We hebben wel eens in een tentje van vuilniszakken geslapen", zegt Jimmi stoer. En Jesse weet nog dat ze twintig euro kregen om voor acht personen eten te kopen en ook zelf klaar te maken. "Dat was best lastig, maar uiteindelijk hadden we zelfs nog een voorgerecht!" Een beetje scout laat zich duidelijk niet zo maar uit het veld slaan. Jimmi en Jesse willen nog heel lang bij de scouting blijven en straks zelf ook leiding gaan geven aan een groep. "En natuurlijk meehelpen om spullen op te halen voor onze vlooienmarkt, want dat is toch wel een van de leukste dingen in het jaar!"

De jaarlijkse scouting-vlooienmarkt vond zaterdag weer plaats op de Markt en uiteraard waren Jimmi en Jesse ook van de partij. Bij de kraam met glas en speelgoed om precies te zijn. En het was weer hartstikke leuk, want de vlooienmarkt is al vele jaren een gezellige activiteit van de scouting. Al lang voordat de poorten opengingen, stonden er mensen te wachten en ook tijdens de veiling was er veel belangstelling. Hoeveel geld er binnen is gekomen, is niet bekend gemaakt, maar van de opbrengst kunnen de scoutinggroepen bijvoorbeeld nieuwe kampeerspullen kopen of de blokhut een opknapbeurt geven.

Meer berichten