Het was een moeilijk moment om voor het laatst tussen de boeken en tijdschriften te staan. V.l.n.r.  Linda, Jac en Marieke. Foto: Jurgen van Hoof
Het was een moeilijk moment om voor het laatst tussen de boeken en tijdschriften te staan. V.l.n.r. Linda, Jac en Marieke. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Ongeloof over sluiting van Priem

Ton van Helvoort

Deuren sinds vrijdag gesloten

Elke stad of dorp heeft wel een winkel waar het gemakkelijk binnenlopen is. Ook Valkenswaard, waar kantoorboekhandel Priem mede door de gunstige ligging welhaast bij iedereen bekend was. Sinds vrijdag is de iconische zaak dicht.

Valkenswaard - In 1953 werd de eerste winkel geopend, op korte afstand van de huidige locatie. Het echtpaar Priem bouwde aan een kantoorboekhandel zoals er weinig in de omgeving te vinden waren. Toen men na enkele jaren naar de huidige locatie verhuisde, werd het assortiment verder uitgebreid. In de periode dat de schoolboeken konden worden afgehaald was Priem hét adres voor de jeugd. Intussen groeide de zaak maar door. Ook qua artikelenpakket. Het was zo gek niet te bedenken of men kon altijd bij Priem terecht.

Het verkoopteam werd in 1978 versterkt met Jac Mollen. De zaak liep nog steeds uitstekend en was niet meer uit Valkenswaard weg te denken. "Het is bij ons", zegt Mollen, "altijd een informatiepunt geweest voor alle mensen. En dat niet alleen op het gebied van verkoop maar zeker ook op sociaal gebied. Ook liep men de winkel binnen om zomaar een praatje te maken. Wij, en daarbij moeten we onze beide dames Linda en Marieke niet vergeten, gingen altijd met veel plezier naar ons werk. Linda, die inmiddels ook al bijna 24 jaar bij Priem werkzaam is, was ook een belangrijk aanspreekpunt in de winkel."

Naar buiten leek alles altijd koek en ei met de boekhandel, maar langzaam begon ook Priem echter last te krijgen van de stijgende internetverkopen, zegt Mollen. "Je tilt daar aanvankelijk nog niet zo zwaar aan want, zo redeneerden wij, het internet kan nooit die persoonlijke service en adviezen geven zoals wij wel doen. Maar toch begonnen de bezoekersaantallen terug te lopen. Het was nog niet direct verontrustend, maar al wel een duidelijke waarschuwing. Wij hoopten echter dat er weer betere tijden zouden aanbreken. Elk bedrijf kent immers wel een tijd dat het wat minder gaat."

Ondanks alle inspanningen kwamen die betere tijden niet. Afgelopen jaar werd het duidelijk dat die verbetering ook in de toekomst niet zou komen. "En dan komt het moment dat de beslissing wordt genomen om met Priem te stoppen. Dat is dan nauwelijks te geloven, laat staan te accepteren. Het is echt een ramp en dat niet alleen voor ons. Ook voor Valkenswaard. We hebben in die drie dagen dat we nog open waren zo ontzettend veel reacties gekregen." Dat bleef niet beperkt tot mooie woorden. Met kleine presentjes werd er ook afscheid van het team genomen.

"Het waren fijne jaren, we hebben allemaal met plezier gewerkt. We zullen de mensen missen die dagelijks hun krantje bij ons kwamen halen maar wij denken ook dat zij ons zullen missen. Vergeet niet dat de boekhandel voor ons team echt een stuk van ons leven is geweest. Daarom onze dank voor al die lieve woorden, waaruit duidelijk blijkt dat de sluiting van kantoorboekhandel Priem ook een verlies is voor Valkenswaard."

Meer berichten