Het was hard lopen geblazen toen om klokslag elf uur de vlooienmarkt werd geopend. Foto: Jurgen van Hoof.
Het was hard lopen geblazen toen om klokslag elf uur de vlooienmarkt werd geopend. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Massale drukte bij vlooienmarkt

Rijendik stond men zaterdag al vroeg voor de hekken te wachten voor de jaarlijkse vlooienmarkt op de Markt, gehouden door de scoutinggroepen Sint Maarten en Sint Stefanus.

Valkenswaard - Dat was dit jaar de 42ste keer. Zoals andere jaren was er een groot aanbod, onder meer van huishoudelijke artikelen, glaswerk, speelgoed en kleding. Er waren ook veel losse spullen als fietsen en kleine meubels. Omdat bij de ingezamelde goederen ook veel waardevolle spullen zaten, werd er een aparte veiling gehouden. Het was al ruim voor de opening enorm druk rond de Markt. Het weer werkte dan ook goed mee. Toen om 11.00 uur de eerste klokslag uit de galmgaten van de toren klonk, was er geen houden meer aan. Honderden belangstellenden zochten snel de kraam waar men een artikel had gezien dat het kopen waard was. Een van de omstanders riep enthousiast: "Het lijkt hier wel voor niks." Dat was ook bijna zo. Een van de medewerkers typeerde het heel juist. "Wij zijn blij dat we de spullen kunnen verkopen en de koper is op ook blij met het gekochte artikel. En dus werd er goed gehandeld." Het was een leuk gezicht om de bezoekers met lampen, kastjes en stoelen te zien lopen. Echt heel druk was het bij de kramen met boeken. Daar moest men zelfs in de rij staan, net als bij het speelgoed.

Vanwege de drukte hadden de medewerkers van de scouting amper tijd om even op adem te komen. Om vier uur werd de vlooienmarkt voor het publiek gesloten, maar voor de scouting was het werk nog lang niet gedaan. Alles wat niet verkocht was, werd verzameld in containers. Flink werken, maar de scouting was ook dit jaar tevreden met het resultaat. De liefhebber kan de volgende vlooienmarkt al in zijn agenda zetten. In 2020, opnieuw de eerste zaterdag van oktober. Meer over de scouting op pagina 9.

Tekst: Ton van Helvoort

Meer berichten