In Borkel en Schaft wordt binnenkort een garagesale gehouden. Er is van alles te koop.
In Borkel en Schaft wordt binnenkort een garagesale gehouden. Er is van alles te koop. (Foto: )

Wat is er te doen in Valkenswaard?

IVN

Valkenswaard - Op 6 oktober organiseert IVN Valkenswaard-Waalre paddenstoelenwandelingen in het Leenderbos. Om 11.00 uur start een paddenstoelenwandeling speciaal voor fotografen van paddenstoelen. Deze duurt tot 13.00 uur. Tijdens de wandeling krijgt u gelegenheid om opnames te maken en wordt er informatie gegeven over het maken van foto's. "Van 14.00 tot 16.00 uur vindt de middagwandeling plaats. Neem een zakspiegeltje mee dan kun je de paddenstoelen ook onder de hoed bekijken. Juist het Leenderbos is met zijn verschillende begroeiingen een el dorado voor paddenstoelen. Onder leiding van IVN gidsen zal er naar paddenstoelen gezocht worden. Naast uitleg over de diverse soorten paddenstoelen, het gebruik door de vroegere mens, zal ook de rol van de paddenstoel in de natuur toegelicht worden en worden anekdotes over paddenstoelen u niet onthouden." Plaats van bijeenkomen is de parkeerplaats aan de provincialeweg Valkenswaard-Leende. Deelname is gratis.

Fotograferen

Valkenswaard - In het kader van ondersteuning van vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers organiseert de Vrijwilligerscentrale Valkenswaard, onderdeel van Cordaad Welzijn, de komende periode een aantal cursussen voor vrijwilligers. "Eén van de workshops die we organiseren is Fotograferen met je mobiel. Je maakt kennis met de basis van fotograferen met je eigen telefoon. We besteden aandacht aan de volgende onderwerpen: Hoe kader je een goede foto? Hoe kun je licht in je voordeel gebruiken? Wat doen verschillende perspectieven met een onderwerp? Hoe kun je goed gebruik maken van de achtergrond?" Deze workshop kan jou helpen bij het maken van leuke(re) foto's van jouw vrijwilligerswerk en de organisatie waar jij actief bent, bijvoorbeeld om te gebruiken op social media, maar zie deze workshop ook als een klein cadeautje voor jezelf, want dan leer je ook voor jezelf om leuke(r)e foto's te maken als herinnering aan bijvoorbeeld vakantie. "Kijk voor het promoten van je organisatie en vrijwilligerswerk ook even bij de workshop Instagram die we organiseren op 6 november." De workshop Fotograferen met je mobiel wordt verzorgd door Melvin van Liebergen van L-Mount Media Photo+Video. Het vindt plaats op 18 oktober van 13.30 tot 16.30 uur in de bibliotheek in de Hofnar. Deelname is gratis. Aanmelden voor deze workshop kan via www.cursushuys.nl.

Garagesale

Borkel en Schaft - Voor de zesde keer wordt er in het hele dorp Borkel en Schaft op zondag 6 oktober een garageverkoop gehouden. De deelnemende straten worden met bordjes en ballonnen aangegeven en de deelnemers zijn herkenbaar aan ballonnen en versieringen die zij bij hun huis hebben opgehangen. Deelnemers hebben plattegrondjes klaar liggen waarop de verkopers staan aangegeven. Tussen 10.00 en 15.00 uur bieden zij vanuit hun eigen garage hun koopwaar aan. De Borkel- en Schaftenaren hebben opgeruimd en misschien kunnen zij u daarmee blij maken. "Wie weet of u bij ons kunt vinden, waar u al zo lang naar op zoek bent. Voor u een buitenkans om leuke koopjes binnen te halen."

Koffer vol herinneringen

Valkenswaard - Vakantie voorbij en nu al herinneringen ophalen? Nee hoor, het is geen vakantiekoffer die Ardy Roothans op 4 oktober om 14.00 uur uit komt pakken bij GeheugensteuN. Ardy is medewerkster van Bibliotheek De Kempen en haar koffer is één van de verrassende artikelen die de bibliotheek in haar collectie heeft. Dat komt mooi uit. Want de bieb gaat graag van collectie naar connectie. Anders gezegd: het directe contact met haar klanten staat hoog in het vaandel. Dat komt óók mooi uit voor GeheugensteuN. "Wij willen wel een duik nemen in het verleden via allerlei leuke spullen van vroeger. Waarom? Omdat het goed is voor ons geheugen. Ardy zal ons daar van alles over vertellen. Dat komt super mooi uit. Want daar gebeurt ook het plezier van het herinneren. BDK heeft diverse themakoffers. Welke zal Ardy voor ons openen? Iedereen is van harte welkom." GeheugensteuN is een open inloop op de eerste vrijdag van de maand. Een plezierige plek voor ontmoeting en informatie. Het is bedoeld voor mensen die te maken hebben met vergeetachtigheid (zoals bij burn-out, depressie, niet aangeboren hersenletsel of beginnende dementie).

Afasie

Valkenswaard - In de week van 5 tot 12 oktober organiseert AfasieNet, hét landelijke platform voor afasie in Nederland, 'De Week van de Afasie.' Het is de eerste keer dat deze week wordt georganiseerd. Met deze week wil AfasieNet een grotere bekendheid geven aan afasie en laten zien dat afasie mensen door heel Nederland raakt op heel veel verschillende manieren. De vakgroep logopedie van Behandelcentrum Valkenhof draagt hieraan heel graag haar steentje bij en organiseert deze week daarom activiteiten. Bijvoorbeeld koffie drinken voor mensen met afasie en familie, op dinsdag 8 oktober van 10.30 tot 11.30 uur. Een dag later is er een workshop 'Communiceren met afasie', tussen 15.30 en 16.30 uur. Afasie is een taalstoornis. Afasie, a (= niet) fasie (=spreken) betekent dat iemand iets niet meer kan zeggen zoals hij dat wil. Wanneer de afasie zeer ernstig is, kan iemand helemaal niet meer spreken. Meer info: 040-8003115.

Cultuur

Valkenswaard - De Cultuurraad Valkenswaard kan de burgemeester en wethouders adviezen geven over kunst en cultuur. De Cultuurraad vindt het belangrijk dat de gemeente en de inwoners samenwerken om het niveau van kunst en cultuur waar mogelijk te verbeteren. "Op verzoek van gemeente Valkenswaard heeft de Cultuurraad een adviesnota geschreven, welke zij kan gebruiken als input voor de gemeentelijke nota Cultuurbeleid. De adviesnota van de Cultuurraad is tot stand gekomen na afstemming met verenigingen uit de muziek, dans- en toneelwereld, kunstenaars, centrummanagement, theater, musea, educatieve instellingen en betrokkenen. De adviesnota is op te vragen via cultuurraadvalkenswaard@gmail.com." De gemeente heeft na ontvangst van de adviesnota een concept-Cultuurnota 2020-2023 geschreven, welke nu ter inzage ligt tot en met 23 oktober.

Meer berichten