De baan werd op spectaculaire wijze geopend. Foto: Jurgen van Hoof.
De baan werd op spectaculaire wijze geopend. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Nieuwe atletiekbaan geopend

Ton van Helvoort

Voortaan grotere wedstrijden

Onder grote belangstelling werd zaterdag de nieuwe atletiekbaan op het sportcomplex in Valkenswaard geopend. Wethouder Theo Geldens sprak van een mijlpaal. "Het is een prachtige baan geworden, voorzien van alle comfort om diverse sportdisciplines te kunnen beoefenen."

Valkenswaard - Het is één van de weinige banen die ook geschikt is voor rolstoelgebruikers. "In 1973 werd er in Valkenswaard een baan geopend voor de atletieksport. Bijna vijftig jaar later kunnen we met recht spreken van een historische baan."

Records

Daarop werden de Koningsspelen gehouden en ook Samenloop voor Hoop was er menig jaar te zien. Het is daarnaast een baan waar een aantal records sneuvelden. Zo verbeterde Lennert Elands het record van René Vaessen op de 200 meter. Ook andere records sneuvelden, zoals op de 5000 meter bij de jongens afdeling B.

De laatste tijd werd er regelmatig naar mogelijkheden gezocht om de oude baan te vervangen. Die was door het intensieve gebruik aan het verslijten. Er werd menigmaal bij de gemeente aangeklopt en in oktober 2017 leverde de werkgroep Baanrenovatie het rapport Ruim Baan in, met een voorstel tot renovatie en verbetering van de atletiekaccommodatie in Valkenswaard.

Positief besluit

Op 3 november 2017 kwam er een positief raadsbesluit over het begrotingsvoorstel. Daarmee lag voor het bestuur de weg open om in 2018 met de beoogde renovatie te starten. Door omstandigheden en discussies met andere gebruikers van het sportpark kon er nog steeds niet gestart worden met het goedgekeurde raadsbesluit. Na intensief overleg met alle partijen werd op 29 april 2019 met de werkzaamheden begonnen.

"Nu, na vijf maanden en vijf dagen", zei Geldens, "is het eerste record al gevestigd. Wie doet ons dat na om in zo'n korte tijd zo'n prachtige atletiekbaan te realiseren?" Voorzitter John Robbe: "Met deze nieuwe accommodatie behoren we tot de top van de regionale atletiekverenigingen. Ik verwacht dan ook dat we binnen vijf jaar van 430 leden naar 600 groeien. Ook erg belangrijk is dat we voortaan ook grotere wedstrijden kunnen organiseren. Daar waren we in het verleden enigszins in beperkt."

Ook diverse raadsleden waren bij de opening aanwezig. Onder meer Davey Gerlings, Marie Therese Maas, Susanne Peeters, Peter Plompen en Jos Peters. Zij beseften maar al te goed dat deze nieuwe atletiekbaan echt hard nodig was.

Nadat wethouder Geldens er nogmaals op wees dat we allemaal trots kunnen zijn op hoe er door samenwerking veel bereikt kan worden in ons mooie Valkenswaard, prees hij ook de aannemer en het bouwteam. "En ook de sponsoren die de vereniging ondersteunen, mogen we niet vergeten", zei hij. Na al deze mooie woorden van diverse kanten was het tijd voor de officiële opening.

Die was heel bijzonder. Voorzitter John Robbe en wethouder Theo Geldens openden gezamenlijk de nieuwe baan. Daarbij moesten ze een aantal ballonnen laten klappen door middel van vuurspuwen. Ook nu weer toonde Theo Geldens zich een ware vuurspuwer.

Meer berichten